/ Снимка: Георги Димитров
Къщата ще остане затворена до края на август
Заради ремонт затварят за посещения Хаджи Ангеловата къща в Търговище. В нея е представена Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в областния град, съобщиха от ръководството на институцията.

Представят отчет за изпълнението на общинския бюджет в Търговище за 2019 г.

Министерство на културата отпусна финансиране от 62 800 лева
, предназначени за първи етап от дейностите по реставрация и консервация на обекта. Това стана факт след кандидатстване на музея пред Министерството в сесия за целево финансиране в областта на консервацията и реставрацията, припомнят от ръководството.

Хаджи Ангеловата къща е недвижима културна ценност с национално значение. Построена е през 1863 г. От няколко години ръководството на музея, с подкрепата на Община Търговище, търси средства за опазването на сградата.

Община Търговище започва изграждането на нова социална инфраструктура

Отпуснатите пари ще се ползват за реализирането на първия етап от дейностите по работния проект като се започне с ремонт на покрива, от където тръгват големите щети по сградата.

С цялостния ремонт на силно компрометираната покривна конструкция ще се спрат сериозните течове от покрива и по корнизите - потенциална заплаха не само за фасадите, но и за устойчивостта на сградата, както и за състоянието на експонираните движими културни ценности.

Къщата ще остане затворена до края на август.