/ БТА
Съюзът на инвалидите в Търговище отбеляза днес предстоящия 3 декември Международен ден на хората с увеждания.

Събитието уважиха заместник-областният управител на Търговище Валери Симеонов, кметът на града Дарин Димитров, секретарят на общината Христалина Халачева и Анелия Александрова – експерт в Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в областния град.

Международният ден бе повод за поставяне на древен ред на проблемите на хората с увреждания. В Съюза в Търговище членуват около 70 души от града и общината, каза председателят на Управителния съвет Ваня Караиванова.

БТА

Труднодостъпната архитектурна среда е един от най-наболелите въпроси, които вълнуват инвалидите в региона. Въпреки направеното през годините, все още има институции, при посещението на които хората с увреждания срещат неудобства. 

По думите на Лиляна Христова – представител на Съюза на регионално ниво, в Търговище инвалидите ползват един добре уреден и поддържан клуб. Помещението е предоставено преди години на организацията, а общинското ръководство поема изцяло разходите за отопление и осветление. 

Кметът Димитров съобщи, че в община Търговище е постъпило дарение от чуждестранна фондация, част от което ще бъде предоставено до дни на представители на Съюза на инвалидите. 

БТА

Поздравления за празника и пожелания за здраве отправиха зам.-областният управител Валери Симеонов и Анелия Александрова. Тя от своя страна представи и част от услугите и програмите, които през следващата година могат да се ползват от хората с увреждания от региона. 

По повод 3-ти декември членовете на Съюза бяха поздравени с музикални изпълнения от Кристина Кънчева и Данко Асенов – представители на Народно читалище „Михаил Донев“ в село Лиляк. С културната институция клубът си сътрудничи и ще продължи да го прави, каза секретарят Ирина Василева.