Скокът на броя на новозаразените поставя под натиск здравната ни система
Скокът на броя на новозаразените поставя под натиск здравната ни система / IStock
Причината - увеличен брой заразен и болен с COVID-19 персонал
Заради болен персонал само четири медицински сестри работят на график във Вътрешно отделение на МБАЛ - Омуртаг. За да се справят със ситуацията, породена от увеличения брой болни от коронавирус, ръководството командирова персонал от други отделения, каза за БТА главният счетоводител на здравното заведение Десислава Димитрова.

По думите ѝ обаче една част от здравните специалисти отказват да бъдат командировани, заради страх от заразяване. Други устно са заявили, че ще напуснат работа. Засега официално подадени молби няма.

Като "тежко" определи състоянието на болницата Димитрова. Тъй като от общо 38 лекари петима в момента са болни от ковид. Двама от тях са от Вътрешно отделение. Урологът д-р Илиев загуби битката с болестта през почивните дни. Други двама са карантинирани.

Огнище в РЗИ-Ловеч: Петима от седем епидемиолози са с COVID-19

Сложно е положението и с медицинските сестри, лаборантите и другите здравни специалисти. От 71 общо - 23-ма са не са на работа - 14 са с коронавирус, останалите с други заболявания. Старшите сестри на Вътрешно отделение и на АГО-то се лекуват в болницата.

С всеки ден броят на болните, нуждаещи се от лечение и хоспитализация расте. Към днешна дата в здравното заведение са настанени 27 души с коронавирусна инфекция. Голяма част са с усложнения, имат нужда от кислород. По думите на Димитрова на ден се изразходват по 10 кислородни бутилки. Болницата изпитва затруднения и с предпазните средства - имат достатъчно очила, маски и ръкави, но ще са им нужни още еднократни костюми.

Учителка и жена от помощен персонал на детска градина са с COVID-19 в Тервел

И Спешната помощ в града се "задъхва", в условията на ковид пандемията.И сред тях има болни, работят 4 фелдшери, 3 медицински сестри и 4-ма шофьори. Екипът обмисля апел към ръководството в Търговище за предприемане на мерки.

"Държава трябва да се намеси още по-категорично. Ресурсът на общинските болници е ограничен. С години наред не е работено за подобряване на състоянието им", коментира Десислава Димитрова.
БТА