Над 600 са историческите находки са разкрити при тазгодишните разкопки на Мисионис
Перфектно реставриран представителен римски свещник показаха археолози, при обобщаване на сезона от проучванията на античния град Мисионис, край Търговище.

БГНЕС

Находката е изключително ценна и много рядко срещана за нашите географски ширини. 50 сантиметровият бронзов представителен свещник - канделабър е бил намерен на десетки парчета и заровен в земята, близо до една от големите сгради в античния Мисионис.

Напълно разкрита е епископската резиденция на Мисионис край Търговище

Канделабърът е бил използван с маслена лампа. Находката е изключително ценна, а според учените стойността и е около 20 000 долара. Канделабърът е намерен на десетки парчета разбит, всичко това е слепено по невероятен начин и може би действително ще излезе и лампата, която ще е много красива, с много красиви изображения.

БГНЕС

"Но и самата стойка, виждаме като антична колона с канелюри. Долната част, където трябва да бъде базата, е на три крачета, които представляват глави на еленчета, стилизирани и копито, по едно които на елен", заяви проф. Николай Овчаров - консултант на проучванията на Мисионис.

Започна археологическото лято на крепостта „Мисионис“ край Търговище

Общо над 600 са историческите находки, разкрити при тазгодишните разкопки на Мисионис. Напълно реставрирани са множество оръжия, пръстени и други накити, както и останки от стъклени чаши за вино. А другите ценни находки са медни съдове, които били старателно заровени от древния си собственик.

БГНЕС

"В този голям меден съд, някои от богатите хора на Косово, тъй като средновековният град носи това име, на плитка дълбочина е заровил всички тези предмети, които виждате тук, бойните брадви, инструментите, катинарите, самия съд, тоест това са най-ценните неща, които са били според него", каза и ръководителят на разкопките Стефан Иванов.

През следващата година се навършват 60 г. от началото на разкопките на Мисионис, определян от някои като Северния Перперикон и предстои археолозите да подготвят мащабна изложба с находките от античния град. 
БГНЕС