/ Борислав Курдов
350 000 лева ще бъдат вложени в археологическото лято на античния и средновековен град "Мисионис" край Търговище. За първа година на обекта ще се работи в продължение на шест месеца и с пъти го-голям екип, съобщи проф. Николай Овчаров.

"Мисионис" е един от шестте обекта в страната, които получават национално финансиране като целта е да се развие културният туризъм. Разкопките и дейностите се финансират още от община Търговище и спонсори.
 
Парите ще бъдат използвани за разкопки, теренни проучвания и довършване на разкритата през миналото лято епископска резиденция, както и за консервация.
 
Ще бъде издаден и том първи на "Мисионис", като в изданието археолозите Ангел Конаклиев, Стефан Иванов и проф. Николай Овчаров ще изнесат любопитни факти от разкопките и находките.
 
Община Търговище ще работи за промяна в статута на "Мисионис" /сега попадащ в горска територия/, за да може да кандидатства с проекти. Целта е решаване на най-сериозния проблем - достъпът до обекта, който в момента затруднява възрастните и трудноподвижните хора.
 
БТА