Крепостта Мисионис край Търговище е големият победител в кампанията „Чудесата на България
Крепостта Мисионис край Търговище е големият победител в кампанията „Чудесата на България / Пресцентър на общинска администрация - Търговище

Крепостта Мисионис спечели първо място в кампанията „Чудесата на България", организирана от национален всекидневник. Наградата, в категория "Археологически открития", бе връчена на кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров по време на церемония в Националния исторически музей в София.

Мисионис спечели националния вот, с абсолютна преднина от 49%, пред претендентите в категорията - балнеокомплекса Акве калиде и античният град Хераклея Синтика до Рупите.
Д-р Дарин Димитров изказа благодарност за високата оценка. „Мисионис е първообразът на Търговище и нашето минало. Изключително съм щастлив, че той е жив в настоящето ни и ще продължи да съществува в бъдещето", допълни той.
Кметът на община Търговище увери, че ще съдейства за продължаване на археологическите разкопки в района. Той се надява, че дейността ще бъде финансирана и от други източници, освен общинския бюджет.
Археологът проф. Николай Овчаров приветства усилията на Община Търговище за археологическите проучвания на древната крепост и налагането й като туристически обект. Той благодари още на колегата си Ангел Конаклиев (археолог от музея в Търговище) и целия екип, който упорито и с огромно желание работи за популяризирането на местността.
Националната кампания за опазване на културно - историческото наследство се организира за 6 поредна година и цели да представи туристическите открития и атракции, както и духа на България. Отличия се присъждат и най-добрите в категориите "Атракции", "Съкровища" и "Музеи".