Жители на град Омуртаг излизат на протест срещу безводието. Местните хора имат питейна вода веднъж седмично, за няколко часа, на фона на епидемията от COVID-19. Хората планират блокирането на пътя София-Варна край града - нещо, което към момента не им се позволява от полицията, предава NOVA.

Иван Миланов живее от половин век в Омуртаг. Проблем с водата винаги е имало, но сега, ситуацията за местните хора е нетърпима.

“Пускаха я през ден, през два, през четири. Сега – през една седмица. Много е трудно в тоя дни, когато говорим за COVID-19. Искат чисти ръце, чисто тяло. Как да стане? По една седмица не се къпем”, заяви Иван Миланов, жител на Омуртаг. От ВиК – Търговище открили още един водоизточник край село Кипнилово, откъдето идва водата за Омуртаг, като посочват, че това ще е бързото аварийно решение. Включването му щяло да стане бързо.

„В рамките на 24 часа бихме се справили с изграждането на една бърза връзка. За късмет, довеждащият водопровод минава на 12 метра от мястото на водовземане и с моторни помпи ще можем да вземаме вода и да вкарваме във водопровода. Така, двете зони на града, ще могат да разчитат да получават вода през ден”, посочва инж. Явор Миланов,  управител на ВиК-Търговище.

Държавата, обаче, трябвала да разреши водовземане. От ВиК и община Омуртаг са изпратили искането до МОСВ, но още чакат отговор. А докато получат такъв хората от Омуртаг вече протестират по улиците.

„Цял живот. Откакто се помня, откакто съм родена в този град е това безводие. Трябва нещо да се направи”, заяви проетстираща.

В Омуртаг живеят около 4 хиляди души. Безводието засяга не само града, но и околните села, които изобщо вода от месец.
NOVA