/ iStock
Как се плъсти вълна ще учат деца и младежи от Регионалния исторически музей в Търговище. Занятията, свързани с възраждането на старата технология на домашния занаят, ще се водят от 6 до 10 юни в Музейния образователен център, съобщиха от ръководството на културната институция.

Музейният педагог ще разкаже на дошлите в ателието историята на занаята за изработване на изделия от нетъкан текстил, чийто корени могат да бъдат открити в далечното минало. Основната суровина за него е овчата вълна, а музейният екип осигурява всичко необходимо на участниците в заниманията.  

Музейният образователен център е организирал няколко пъти през годината работилница за плъстене на вълна. Поради големия интерес решават да поканят децата и в началото на лятото, когато те са по-малко натоварени в учебния процес, обясни пред БТА Димова. 

Екипът на музея кани всички желаещи учители да доведат своя клас, като преди това направят предварителна заявка за ден и час. Заявките се приемат от музейния педагог Ралица Димова, която ще въвлича децата в света на вълната и ще им разкрива възможностите и начините, благодарение на които от нея се изработват различни красоти -  някога използвани в бита, днес сувенири и украшения.

В ателието ще се изработват цветя от вълна, а всеки участник ще може да отнесе своето изделие в дома си.
БТА