щъркели Момино
щъркели Момино / БТА
След повече от 65 години в търговищкото село Момино се радват на щъркелово гнездо с потомство от четири малки. Местните хора в последните няколко лета полагат грижи за гнездото и днес вече следят развитието на пернатото семейство.

Кметът на селото Кяшиф Алиев каза, че заслугата за заселването на черно-белите предвестници на пролетта е на съселяните му. Възрастни жители на населеното място посочиха, че в района никога не е имало щъркели. Преди три години се появява една птица и обикаля землището.

БТА

През есента Стоян Захариев и Сабри Аптулов решават да изградят гнездо на един от стълбовете недалеч от селския стадион, за да примамят птиците. Стоян Захариев осигурява вишка, а кметът - нужните материали, и гнездото е поставено.

Още на следващата пролет щъркелът идва и създава потомство. През миналата година се излюпват две щъркелчета и радостта на местните хора е голяма, допълни Валери Симеонов от селото. Малките се сдобиват и с имена – Лили и Коко, кръстница им е Селиме, която живее досами гнездото.

Щъркел долетя в сливенското село Самуилово (СНИМКА)

Тази година мъжкият пристига пръв на 20 март, а ден по-късно и женската птица. Те започват обновяването на дома си – с усърдие пренасят клони и слама, обясни Сабри Аптулов. Сутрешната си разходка птиците правят на поляната край гнездото, все едно маршируват, каза Стоян Захариев, който ги наблюдава през прозореца си, докато закусва.

Излюпват се и малките. Първо местните хора виждат три главички и са радостни, че семейството е по-голямо от миналата година. За изненада, след дни се появява и четвърта птица. Сега се надяваме да успеят да отгледат и четирите, каза Симеонов.

БТА

„Много умни животни са. Има ред в семейството. Когато родителите затракат с клюнове – малките веднага млъкват. Сядам на пейката пред къщата, гледам ги и се възхищавам на подредеността им“, сподели Сабри Аптулов.

Местните хора допълват, че възрастните щъркели усещат кога времето се разваля. Още при първите капки дъжд, те веднага долитат до гнездото и разперват крилете си, за да пазят малките си, посочи кметът.

БТА

Живеещите край гнездото са доволни, че наблизо има малко езерце, откъдето големите птици ловят жаби и хранят потомството си. В региона вече започна жътвата и щъркелите успяват да намерят и зърно по полето, следват комбайните и тракторите, и са сити, каза още Кяшиф Алиев.

Валери Симеонов посочи още, че тази година през есента ще изградят гнездо и на още един стълб, с надеждата, че ще привлекат и друга двойка. Така хората от различните махали ще могат да се радват на птиците, които още от стародавни времена заемат съществено място във фолклора и културата на българите.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Боряна Димитрова/БТА