Злати Златев-първият носител на почетна грамота на името на Янаки Кавръков
Злати Златев-първият носител на почетна грамота на името на Янаки Кавръков / Община Стара Загора

Художникът Злати Златев откри юбилейна изложба в зала „Байер". Експозицията е посветена на 40-те му творчески години и съдържа над 80 платна- картини, изпълнени с акрилна техника, пастели, рисунки и графики, разделени в няколко цикъла.

„Цялото творчество на Злати Златев е една илюстрация на неговите преживявания, от първите му работи та чак до последните. Цялата изложба е едно пътуване на твореца в един много красив и много истински свят", заяви при откриването изкуствоведът доц. Марин Добрев.

Председателят на старозагорската група на СБХ Валентин Дончевски посочи, по време на Есенния салон на старозагорските художници на Злати Златев ще бъде връчена новоучредената почетна грамота на името на художника Янаки Кавръков, чийто творчески и житейски път е минал изцяло в Стара Загора.

Изложбата съдържа около 40 графични творби, създадени в периода от 70-те до 90-те години.Обединени под названието „Паралелни светове" рисунките на Златев отразяват негодуванието и радостта от нашето време. На уважението към жената и женското начало в света е посветен еротичният цикъл в изложбата. Чувствителността към заобикалящия ни свят и детското светоусещане за него са показани в пейзажите на художнита. В разделa „Ретро" архивни снимки отразяват стъпките му в света на изкуството от студентските години и първата самостоятелна изложба.

Юбилейната изложба на доц. Златев, който е преподавател в Тракийския университет, е отразена и в специален каталог.