Животновъди пишат слаба оценка на служебния кабинет
Животновъди пишат слаба оценка на служебния кабинет / DarikNews.bg, архив
Животновъди пишат слаба оценка на служебния кабинет
75607
Животновъди пишат слаба оценка на служебния кабинет
  • Животновъди пишат слаба оценка на служебния кабинет

2014 е най-критичната от десетки години насам за родното животновъдство, е мнението на председателя на Националното сдружение на месо и млекопроизводителите Танчо Колев. По думите му държавата не е предприела адекватни мерки за справяне с болестта син език по животните, не са покрити разходите на стопаните за лечение, не е договорена и ваксина. „От болестта страдат не само овцете и козите. Тя поразява говеда и крави, чиято продукция е силно намалена. Загубите са големи", обяснява Колев, който е изчислил, че щетите от болестта в личната му ферма надминават 10 хил лева.

Председателят на Националното сдружение на месо и млекопроизводителите информира още, че днес по сметките на колегите му трябвало да постъпят средства за глава животно, но такива субсидии-близо 93 милиона лева, няма. Това е само една от причините, заради които хората от бранша поставят оценка слаб 2 на служебния кабинет и настояват за спешни мерки в сектора. Иначе-протести до дупка, закани се Танчо Колев.

Чуйте цялото интервю с него в прикачения звуков файл.

Животновъдите ще настояват още от бъдещото правителство секторът да не бъде с приоритет на ликвидация, а с приоритет на създаване и развитие. „Ще искаме конкретни дати за изпълнение на договореностите. Вече няма да приемаме обещания".

Междувременно стана ясно, че потенциална загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони ще има. Очакванията са загубите към края на годината да бъдат между 70 и 98 млн. евро. България е представила последна в ЕК новата ПРСР и това е станало през юли. По нея миналата седмица са получени над 400 коментара на Комисията, като голяма част от тях вече са отстранени, посочи служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев. Той посочи, че в новата програма липсва ясна цел и стратегия какво България иска да постигнем с нея.

Министърът съобщи още, че правителството е приело проекта на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. и ще го внесе за официално одобрение от Европейската комисия.