Живко Тодоров
Живко Тодоров / Dariknews.bg
Проекти за над 100 милиона лева са реализирани в Стара Загора през изминалия мандат на кмета Живко Тодоров и неговия екип. „Виждам възможност да надграждаме и считам, че можем заедно, като екип, да продължим напред, за да стане Стара Загора още по-добър град“, обеща Тодоров пред старозагорци по време на отчета за извършеното от администрацията. 

Отчетът бе направен в обновената зала на Синдикалния дом, а по думите на кмета „това е символичен знак за извършеното през изминалите осем години“. Многофункционалната зала е ремонтирана за 3,4 милиона лева от бюджета на община Стара Загора.

Тодоров припомни, че през четирите години от мандата са приключени тежки инфраструктурни проекти, като надлеза над жп линиите, новите кръгови на бул. „Славянски“ и до Билла, реконструкцията на парк „Аязмото“, площада пред общината, пешеходната зона. По повод коментарите за некачествените ремонти, кметът припомни, че общинска администрация е спазвала стриктно Закона за обществените поръчки при наемането на фирмите. Контрол на извършеното от тях има, поясни Тодоров и информира, че заради закъснението на ремонта на пешеходната зона фирмата е глобена с близо 10% от стойността на проекта-около 540 хиляди лева.

През изминалите години бе подобрена и обновена образователната инфраструктура, като са ремонтирани 12 училища, 11 детски градини, 5 ясли и 4 физкултурни салона за 18 милиона лева.

Акцент в отчета бе и системната грижа за зелените площи и парковете. Стара Загора е единственият град в страната, в който се изгражда поетапно нов парк на близо 130 декара. Като постижение, със значимост за бъдещите поколения, Тодоров посочи запазването на парк „Бедечка“.

През годините бе запазена финансовата стабилност на общината и високия кредитен рейтинг, учредена бе Индустриална зона „Загоре“ като възможност за развитие на бизнеса и осигуряване на нови работни места.

В отчета важно място бе отредено на високите постижения на културните институти и спортните  клубове, на талантливите деца и техните преподаватели.

През изминалите години не съм използвал властта за деструктивни действия. Помня откъде съм тръгнал и какъв град заварих в началото на първия мандат. От тогава извървяхме заедно много дълъг път, но станахме по-ефективни. Няма ден през изминалите осем години, който да не е бил изпълнен със съдържание, посочи пред старозагорци  Живко Тодоров. „Правя този отчет, защото зная какъв е моят ангажимент към хората“.