Жител на Горно Ботево с акт за отрязано дърво
Жител на Горно Ботево с акт за отрязано дърво / dariknews.bg, архив

Служителите от звено „Инспекторат" в Община Стара Загора са съставили акт на жител на с. Горно Ботево, отрязал на своя глава черница на улица в селото, пред дворно място. Сигналът е подаден на тел.112 и препратен на „горещия телефон" на общината.

Нарушението е по чл. 19 ал.2 от Наредбата за опазване на обществения ред. Според него се „забранява в градините, парковете и уличните зелени площи, дворовете на учебните и здравните заведения, късането на цветя, чупенето, отсичането и повреждането на дървета и храсти, както и изрязването на имена, думи, знаци и инициали върху дърветата". Предвидената парична глоба е до 5000 лв.

Общо 15 акта за установяване на административно нарушение /АУАН/ и 32 констативни протокола са съставили служителите за периода 25.03. - 31.03.2013 г. по време на извършените проверки.

В рамките на седмица са установени 11 нарушения на общинската наредба, регламентираща отглеждането на животни в населените места. Четири от нарушенията са за разходка на домашни животни - компаньони без административен паспорт, а в осем от случаите домашни кучета са били разхождани в училища и детски градини, т.е. извън определените в наредбата места. На единадесет притежатели са изготвени актове и констативни протоколи с предписания.

От проверените за ползване на общинска площ пет търговски обекта на територията на Стара Загора, на три са съставени констативни протоколи със съответните предписания и срокове за представяне на липсващите към момента на проверката документи. Един от търговските обекти е санкциониран с акт, тъй като е ползвал общинска площ без разрешение.

Инспектиращите са установили 8 замърсявания с битови отпадъци на общински терени. Двама граждани, изхвърлили строителни отпадъци в контейнери за битови цели, са наказани с актове. На две лица са съставени констативни протоколи с предписания и срокове за почистване.

Строителните отпадъци следва да се изхвърлят на общинското сметище „Мандра баир", след разрешение и платена такса в Община Стара Загора. Петима от замърсителите не са били установени.

По сигнал на граждани е отстранен фургон, поставен на общинска площ без разрешение и платена такса. На притежателя на друг фургон е съставен констативен протокол с предписание.

По заповед на кмета Живко Тодоров служителите на звено „Инспекторат" продължават дейността по отстраняване на излезли от употреба моторни превозни средства. За периода един изоставен автомобил е премахнат, а на притежателите на четири е даден 14 дневен срок за премахване.

При прочистването на града от остарели, пречещи и опасни дървета, звеното осигурява безопасен периметър за гражданите и комуникациите в града.