Заветът на Доко: Станете стойностни хора
Заветът на Доко: Станете стойностни хора / Фокус

Лично и на крака в един от домовете за стари хора, в който е настанен, отидоха кметът на Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общинския съвет в града Николай Златанов и приятели на скулптора Доко Доков, за да му връчат най- високото отличие на общината- приз и знак на Казанлък, които получават почетните му граждани.
С решение от вчера на местния парламент скулпторът, чиято мечта е да построи паметник на Сараджа паша- основателят на Казанлък, стана тазгодишният почетен гражданин на Казанлък.
Заради сериозни здравословни проблеми скулпторът не успя да присъства на тържествената церемония, за да получи наградата си. Това стори неговият единствен син Камен.
За сметка на това в емоционално, записано от журналиста Петър Марчев слово, Доко Доков благодари на казанлъшката управа за оказаната чест със заръката:
"Нека хората, които остават след нас поемат грижата за този град и станат стойностни хора. Обичам ви!".


Тържествената сесия бе уважана от гостуващите делегаци от побратимените ан казанълк градове Верия-Гърция и Толияти- Русия, от областния управител на Стара Заагора Недялко Недялков, общественият защитник на Казанлък Катя Киликчиева, както и от трима бивши кмета на Казанлък: Христо Копчев, Бончо Сарафов и Стефан Дамянов. Забележимо бе отсъствието от тържествената сесия на представителите на НДСВ, ЛИДЕР и "Ред, законност и справедливост".


В празничното си слово кметът на Казанлък Галина Стоянова припомни историческите следи, оставени в националната и световна история от казанлъчани и символа на града- розата, с обобщението, че "Казанлък има много богатства, но най- важното му богатство са неговите хора".
Преди тържествена сесия на градския площад "Севтополис" в специална капсула тазгодишната царица Роза Юлия Попова и останалите претендентки за короната, запечатаха за поколенията през 2 123 година своите послания за казанлъчани. Специалната капсула ще се съхранява в Историческия музей на Казанлък.