Безсмъртен полк
Безсмъртен полк / община Казанлък
На 9 май по казанлъшките улици ще премине шествие „Безсмъртен полк”. Шествието ще тръгне в 17:30 часа от площад „Севтополис” и ще премине по улица „Ген. Скобелев”. Мероприятието ще завърши в парк „Розариум” пред Мемориалния паметник на загиналите във войните с кратко слово и поднасяне на венци и цветя.

Безсмъртният полк приема за своя основна задача запазването във всяко семейство на личната памет за поколението, участвало в Антифашистката съпротива и Втората световна война. Участието в Безсмъртния полк означава, че всеки българин, който помни и почита свой роднина – ветеран от Българската армия, партизанин, нелегален, боец от Съпротивата, политически концлагерист и затворник, участвал в Антифашистката съпротива и във Втората световна война, на 9 май всяка година ще излиза на улиците на своя град с техните фотографии, за да вземе участие в Парада на Безсмъртния полк. Участието в Безсмъртния полк е доброволно.
 
Акцията е проведена за пръв път през 2012 г. в руския град Томск. На следващата 2013 акцията „Безсмъртен полк” се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015 „Безсмъртният полк” марширува в 15 държави. От 2016 година България също се присъединява в инициативата, като за символ на събитието се приема червената петолъчка, за да се покаже близостта между Безсмъртния полк в Русия и Безсмъртния полк в България.

През 2016 година шествие се провежда и в Стара Загора, а през 2017  Казанлък също се включва в инициативата. Безсмъртният полк в Русия и Безсмъртният полк в България са част от една и съща кауза – ние сме заедно и работим в тясно сътрудничество, защото Безсмъртният полк е един в целия свят. Безсмъртният полк не може да се идентифицира с никой човек – политик, общественик, държавен или общински служител или избраник. Безсмъртният полк са хилядите загинали и техните потомци.

Организатор на  проявата е НД „Русофили” – Казанлък. Съорганизатори на шествието са: клуб за леви идеи „Георги Кирков” – Казанлък, Съюзът на офицерите и сержантите от резерва и запаса в Казанлък, Българския антифашисти съюз – Казанлък.