костница
костница
Паметникът и надписът в двора и на фасадата на Мавзолея-костница „19-ти юлий 1877 година“ да бъдат възстановени в първоначалния им вид, е предложението на общинския съветник от Атака Михаил Михайлов. То е част от дневния ред на юлската сесия на местния парламент.
 
Мавзолеят-костница „19-ти юлий 1877 година“ е скромен паметник, който е изграден в северозападната част на Стара Загора /под стадион "Берое"/. В него са положени костите на 2 000 загинали християни по време на превземането на града на 19/31 юли 1877 година. След завръщането на оцелелите граждани в града започва издирване на кости на техни близки.
 
По исторически сведения свещеник Стаю Колев, Дочо Иванов, Д. Нейков и Тане Иванов събират костите на загиналите в църквата „Света Троица“ и ги заравят в общ гроб. В такъв се превръща дерето покрай Синджирлията кладенец. С течение на времето, обаче, се забелязва, че при проливни дъждове в дола се събира вода, която измива пръста и костите на мъчениците се показват на повърхността. Това положение продължава доста време, докато накрая се появява един енорийски свещеник от Карлово, който решава да съхрани паметта на загиналите старозагорци.

Със съдействието на Георги Клисаров, енорийски свещеник при храма „Света Троица“, костите са изровени, почистени и дезинфекцирани с дейното участие на медицинския фелдшер Иван Гарванов. Събират се средства за изграждане на костница, като нейното изграждане приключва в края на 1909 година. Тленните останки са пренесени в нея, а освещаването и откриването на Мавзолея костница „19-ти юлий 1877 година“ е на 20 юли 1910 година.

Няколко години по-късно в двора на Мавзолея костница „19-юлий 1877 година“ е построен скромен паметник от служителите на отдел Чистота към Община Стара Загора. Видно от предоставената снимка паметникът е тип „надгробна плоча“ с ориентация изток-запад и православен кръст отгоре. По знайни или незнайни причини този кръст липсва, както  липсва и  надписът на фасадата на костницата
“, припомня в мотивите си Михайлов.
 
Предложението ще се гласува на 25 юли, по време на заседанието на Общинския съвет в Стара Загора.