Въпреки стачката на железничарите в Стара Загора пристигна навреме бързият влак от Бургас
Въпреки стачката на железничарите в Стара Загора пристигна навреме бързият влак от Бургас / DarikNews.bg, Невеня Божкилова

Въпреки ефективната стачка на железничарите и решението влаковете в цялата страна да не се движат от 8:00 часа сутринта до 16:00 часа, в Стара Загора пристигна и потегли навреме бързият влак Бургас - София. С възгласите „продажници" и ироничното „Браво колеги!" стачкуващите служители посрещнаха влака на старозагорската гара. Тренът пристигна точно по разписание в 9:30 часа. За голямо учудване на стачкуващите и потегли по график. Никой обаче не знае на коя гара ще бъде спрян. Въпреки риска, двама души все пак се бяха осмелили да пътуват с въпросния влак.

Димитър Динев председател на стачния комитет на Синдиката на железничарите в България сподели, че неизпълнението на споразумения от страна на правителството вече се превръща в практика. Според стачкуващите цялата ситуация е изкуствено създадена, за да се ликвидира дружеството, поради определени частни интереси. Служителите не са против съкращенията, но да се започне от наистина излишния персонал и длъжностите, които се препокриват в администрацията и по-високите постове. „Недопустимо е да има по пет-шест заместници на един началник. България е държавата на абсурдите", коментират хората. Потвърждение на думите им беше влакът, който пристигна по разписание и потеглли безпроблемно все едно нищо извънредно не се случва.

Въпреки стачката на железничарите в Стара Загора пристигна навреме бързият влак от Бургас
netinfo

Освен железничарите на гарата в знак на съпричастност се отзоваха и работещи в Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора. Местният синдикален лидер на Подкрепа в Спешния център Тодор Иванов изясни, защо подкрепят стачката на БДЖ: „В национален мащаб Асоциацията на работещите в спешните центрове подкрепя стачката на железничарите, най-вече с идеята , че е поредното неправилно решение нанашето правителство. Най-вече заради безумието на това политическо решение за съкращение на основен стълб на транспорта в Българи и същата идея за прехвърлянето на Спешните центрове към болниците. Това е отстъпление на държавата от нейните ангажименти към здравето и към бита на хората ". Някои от медицинските лица бяха дошли направо от нощна смяна.

Жепейците са категорични, че няма да прекратят стачните действия, докато не се сключи крайно споразумение с управляващите и не се подпишат колективни трудови договори.