Военният министър откри паметник в Зетьово
Военният министър откри паметник в Зетьово / БГНЕС, архив

„В навечерието на Деня на народните будители имаме нужда да си припомним не само подвига, но и примера, и саможертвата на българските воини", каза министърът на отбраната Николай Ненчев на откриването на обновения войнишки паметник на загиналите във войните от село Зетьово, община Чирпан.

Министър Ненчев подчерта още, че дава висока оценка българските военнослужещи, които изпълняват задачи на границата и участват в мисии, извън страната.
„И днес военнослужещи от Българската армия се включиха в спасителните дейности по издирването на изчезналия млад мъж в Стара планина", каза министърът на отбраната и заяви, че армията винаги е в готовност да помага на населението. Той изказа своята благодарност за самоотвержения и професионален труд на мъжете и жените в униформа.

На събитието присъстваха Георги Ранов, областен управител на Стара Загора, бригаден генерал Костадин Кузмов, командир на Втора Тунджанска механизирана бригада, представители на местната власт от Община Чирпан, на военнопатриотичните и родолюбиви организации.

По-късно днес министър Ненчев участва и в ритуала за обявяване на „Будител на годината" в село Зетьово, организиран по повод предстоящия Ден на народните будители.

Паметникът е издигнат през 1974 г . в памет на 77 жители на с. Зетьово, загинали във войните за национално освобождение и обединение. Той е ремонтиран със средства, отпуснати по Националния план за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея.