Вечната Травиата в един оригинален и нетрадиционен спектакъл на Бургаската опера
Вечната Травиата в един оригинален и нетрадиционен спектакъл на Бургаската опера / Държавна опера Стара Загора

Благодарение на различната режисура и сценична визия, старозагорската публика ще види днес от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера една позната история за любовта, но с много по-силен заряд. Режисьор на представлението е директорът на Държавна опера - Бургас Александър Текелиев, а декорите и костюмите са дело на известния румънски сценограф Каталин Арборе. Премиерата на „Травиата" се състоя със заслужен грандиозен успех на 19 юни тази година в Бургаската опера.

В Стара Загора бургаската „Травиата" ще гостува със своя премиерен солистичен състав, хора, балета и оркестъра на Държавна опера-Бургас. В ролите на безпътната Виолета и нейния любим Алфред ще видим Веселина Василева и Даниел Дамянов. Жорж Жермон, бащата на Алфред, ще бъде представен от Марян Йованоски. Диригент на представлението е Маестро Иван Кожухаров, хормайстор Невена Михайлова. Концертмайстор е Йордан Ковачев. Хореографията е дело на примабалерината на Операта Галина Калчева.

Историята за красивата куртизанка Виолета Валери и влюбения в нея Алфред Жермон оживява сред огледални декори. Благодарение на огледалния куб, в който се развива действието, картините се разгръщат пред очите на публиката, като в книга. Неизменна част от декора са 300 бели камелии, пръснати по сцената. Те напомнят на публиката, че операта „Травиата" е вдъхновена от произведението на Александър Дюма-син: „Дамата с камелиите". В последното действие цветята се превръщат в смачкани и неизпратени писма до Алфред, с изключение на едно, което символизира любовта на Виолета...

Образът на Виолета Валери ще пресъздаде сопраното ВЕСЕЛИНА ВАСИЛЕВА.
Веселина Василева завършва ДМА "Панчо Владигеров" в класа на доц. Ирена Бръмбарова, същата година дебютира на сцената на Бургаската опера в ролята на Памина от операта "Вълшебната флейта" на Моцарт. Солистичната си кариера започва в Русенската опера (1996) като Виолета Валери в "Травиата" от Джузепе Верди. И до днес това си остава нейната коронна роля, която тя изпълнява с особен финес и заради която е канена в много оперни театри. Веселина Василева бе Виолета Валери и в най-новата постановка на "Травиата" на Софийската опера. Тази година тя направи и своя зашеметяващ дебют в ролята на Лейла от операта „Ловци на бисери" от Бизе, а нейната Джилда от операта „Риголето" на Верди остави без дъх претенциозната софийска публика. В репертоара на певицата влизат още главните сопранови роли от "Кармина Бурана" от Карл Орф, Мими и Мюзета от "Бохеми", Лиу от „Турандот" от Пучини, Сузана в "Сватбата на Фигаро", Ксения в "Борис Годунов", Виолета в "Травиата", Неда в "Палячи", Микаела от "Кармен" и др. Има богат кантатно-ораториален репертоар.

Тенорът ДАНИЕЛ ДАМЯНОВ завършва Православно богословие във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий", изучава оперно пеене като частен ученик, работи като солист на Русенската опера, на Софийската опера, Бургаската опера, гостува на всички български оперни театри. Репертоарът му включва партиите на: Каварадоси в "Тоска", Калаф в "Турандот", Де Грийо в „Манон Леско" на Пучини, Дон Алваро в "Силата на съдбата", Херцога в "Риголето", Радамес в "Аида", Макдъф в "Макбет", Форесто в „Атила", Манрико в "Трубадур" на Верди, Дон Хозе в „Кармен" на Бизе, Канио в "Палячи" на Леонкавало и др.
МАРЯН ЙОВАНОСКИ /баритон/ е роден в Прилеп, Македония. Учи в Музикалната гимназия в Битоля /Македония/ и се дипломира като виолончелист през 1995 година. През 1998 г. е приет в Музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров" София - завършва през 2002 г. като ученик на проф. Иванка Нинова. Първите си стъпки на професионална сцена прави в родината си - през 2002 г. дебютира успешно в ролята на Мазето в операта "Дон Жуан" от В. А. Моцарт на сцената на Македонската национална опера, Скопие. През 2003 г. и 2004 г. живее и работи във Виена, Австрия. В следващите две години е солист в Македонската национална опера и дебютира в ролите на Жорж Жермон в "Травиата" от Верди и Шарплес в "Мадам Бътерфлай" от Пучини. Връща се в България, за да учи и работи с Никола Гюзелев. От Май 2007 Марян Йованоски е солист на Държавна опера Бургас. Гастролирал е в Словения, Хърватия, Германия, Дейтона Бийч и Ню Йорк (САЩ).
В репертоара на Марян Йованоски влизат ролите Ренато от "Бал с маски", Амонасро от "Аида", Маркиз Поза от " Дон Карлос", Набуко от едноименната операДон Карлос от „Силата на съдбата" от Верди; Марсел от „Бохеми", Шарплес от "Мадам Бътерфлай", Скарпия от "Тоска" на Пучиви; Тонио от „Палячи" на Леонкавало; Алфио от "Селска чест" на Маскани; Ескамилио от „Кармен" на Бизе и др.
Марян Йованоски е носител на Втора награда на Международния конкурс за млади оперни певци "Гена Димитрова" в Плевен.