Вдигат такса смет от догодина
Вдигат такса смет от догодина / Sofia Photo Agency, архив

Такса смет в Стара Загора ще бъде повишена, обявиха от община Стара Загора. Причина за вдигането й е завишаването на отчисленията, които общината плаща към Министерството на околната среда и водите.

В момента такса смет за гражданите е 1,2 промила, за бизнеса - 3 промила.

„Това е най-ниската такса смет в България. Само в Бургас е по-ниска за гражданите - 1 промил. Там обаче това е за сметка на бизнеса, за който такса смет е 10 промила. Ние не можем да си позволим подобно нещо, защото това би довело до фалит много малки и средни фирми.

В момента дофинансирането от общината на такса смет е близо 1 милион лева", обясни кметът Живко Тодоров. Той гарантира, че увеличението ще бъде минимално.

Заместникът му Йордан Николов пък увери, че процедурите по изграждането на депото за отпадъци вървят по график.

„Минахме през всички инстанции, за да потвърдим позицията на общината. Няма забавяне от наша страна и през юли 2015 година ще приключим проекта. Предстои да бъде обявено класирането на фирмите, участвали в обявената обществена поръчка. Бяха подадени документи от шестима участници. Четири от тях са големи консорциуми, има и фирми с международно участие", заяви Йордан Николов.

Ръководството на общината коментира и въпроса с прекратения договор на концесионера по почистването „Нелсен чистота".

„Постепенно изчистваме нещата. Убедени сме, че сме в правото си, очакваме обаче решението на Върховния административен съд. Прокуратурата пък трябва да каже дали има някакви нередности в документите, предоставени от фирмата за почистващите машини, които трябваше да бъдат осигурени до февруари", обясни кметът Живко Тодоров.

Заместник-кметът Йордан Николов допълни, че е потърсено съдействие от Районна прокуратура за отстраняването на бобрите на фирмата. За същото в общината са пристигнали предписания от КАТ и РЗИ.