/ Община Казанлък
Община Казанлък и екипът на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства подготвя фотоалбум „СтарЪ КазанлъкЪ“, с идеята, да запази за поколенията облика на града от периода на Възраждането - Освобождението - до края на миналия 20-и век.

Начало на фотоконкурса „Зимно вълшебство в Казанлък“

Очакваме Вашата подкрепа за издирването на автентични изображения, които илюстрират стария облик на нашия любим град!, призовават организаторите.

Добавете блясък от вас към „Звездното небе“ на Казанлък

Вярваме, че ще отворите личните си семейни и запазените фирмени албуми, в които със сигурност се намират пощенски картички и/или снимки на:
-
Улица „Искра“, особено в частта от читалището до т.нар.“Магазин на Любчо“- срещу сегашната зала на „Искра“ 4.    

- Паметника на загиналите за свободата на България в  парк „Розариум“, за който са особено ценни кадри в близък план, с несъществуващия вече бронзов венец от източната страна на паметника и автентичния вид на основната плоча на същата страна, който Община Казанлък има намерението да възстанови в автентичния му вид;

- Безистена на централния градски площад /от вън и от вътре/, съборен за строителството на х-л „Казанлък“;

- Обущарската улица  - от хотел „Казанлък“ до днешния кооперативен пазар;

-  Района, заключен около Джамията на пазара, старата турска баня, бившият Конак.

- Района под жп-гарата; 

- Бул.“Розова Долина“ , тогава с името „Ген. Иван Вълков“, от площада към „Арсенал“;

- Централната част на бул. „Батенберг“ от хотел „Роза“през мястото на сегашния Универмаг, до РПУ Казанлък;

- Всякакви други снимки от града /животинския пазар, кооперативния пазар, откриване на гарата и пощата, поставяне на първата електрическа крушка в града, механо-техникума, джамиите, които са били 9, строеж на православните храмове и др./ и събития /празник на Розата, ежегодните панаири, шествия, митинги, посрещания на известни личности и др./


Всички снимки от други кътчета в Казанлък през този период, които показват облика на града, също са добре дошли! Снимките представяйте в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства: ул. „Чудомир“ в т.н. английски двор на музей „Искра“. При ползване на дадено изображение ще се упоменава източникът, от който е получено.
 
Казанлъчани посрещнаха Коледната елха

Екипът на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства ще направи дигитални копия на архивните снимки, които ще бъдат предоставени от гражданите. Оригиналите ще бъдат връщани на техните собственици като при наличие на желание от тяхна страна, биха могли да бъдат приемани и като дарения за музея.