В Казанлък  отново ще избират обществен посредник
В Казанлък отново ще избират обществен посредник / И.Бонев- архив

Въпросът за избор на омбудсман на община Казанлък влиза отново в дневния ред на заседанието на местния парламент утре - петък, след като в продължение на три месеца на практика Съветът не успя да избере нов.
Петгодишният мандат на първия обществен посредник на община Казанлък Катя Киликчиева изтече през септември миналата година.
На първата процедура по избора се явиха двама кандидати - досегашният обществен посредник и представител на гражданска формация, но нито един от двамата не успя да събере необходимата подкрепа на 2/3 от общинските съветници на Казанлък. Последва предложението от Джамал Папарланов от партия ЛИДЕР за закриване на институцията, поради нецелесъобразност на разходите, което също не срещна нужната подкрепа.
В края на миналата година Общинския съвет прие да проведе обществен дебат относно необходимостта от институцията на омбудсмана и след това да се стартира при нужда отново процедурата за нов избор.
Официално обществен дебат не е провеждан, но за сметка на това въпросът за обществения посредник на Казанлък бе широко коментиран в различните социални мрежи и интернет форуми.
Предложението на председателя на Общинския съвет на Казанлък Николай Златанов, който е вносител на предложението за откриване на нова процедура по избор на обществен посредник е за определяна не състава на Временната комисия, която трябва да проведе първоначалния подбор на кандидатите за обществен посредник.
Критериите на които трябва да отговорят кандидатите за длъжността са същите като от предходния конкурс: познания по местно самоуправление, познания за взаимоотношенията местна власт-граждани, възможности за защита на граждански права и интереси, чувство за независимост, справедливост и толерантност, да са носители на високи морални качества.

За първи път в дневния ред на заседанието на Общинския съвет е включена и точка за текущ  и последващ контрол  по изпълнения на  решения на Общинския съвет.  За липсата на такава и на отчет от страна на местната изпълнителна власт в Казанлък преди месец настояха от Общинската организация на БСП в града, в оценка на едногодишното управление на кмета Галина Стоянова и нейния екип.