/ iStock/Getty Images
Войнишки паметник откриват в чирпанското село Спасово. На него върху черни мраморни плочи са изписани 81 имена на местни жители, които са останали на фронта по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Решението е взето на събрание в селото, а финансирането е осигурено от дарения и с финансовата подкрепа на Община Чирпан и Министерството на отбраната.

Заедно със свои приятели и съмишленици кметът лично е отлял върху паметника постамент, върху който е поставено точно копие на войнишки кръст за храброст.

Новият паметник е издигнат на Алеята на славата, с която селото се гордее. На нея са подредени бюстове, сред които на видния деец на Съединението Иван Андонов /1854-1937/, член на Чирпанския революционен комитет и участник в Старозагорското въстание. Автор е на изключително ценните за изследователите мемоари под надслов "Съединението", издадени през 1929 г. и преиздадени от Община Чирпан преди две години.

Деца подкрепят изграждане на войнишки паметници с продажба на сувенири

До него е бюстът на поборника поп Манол Коларов /1843-1918/, основател на тайния революционен комитет в село Спасово. До смъртта си свещеникът е служил в храм "Свети Иван Рилски" в Пловдив, където е и погребан. До Алеята на славата се издига и паметник на народния певец Вичо Бончев, създал над 2000 песни и заради заслугите си към популяризиране на българския фолклор - приет в Съюза на българските писатели.

Днес в селото постоянните жители са 380, но още стотина имат къщи и идват през почивните дни и лятото. В Спасово живеят семейства от Великобритания, Русия и Холандия, общо 12 души, но през лятото при тях идват и децата им от чужбина.

Войнишкият паметник ще бъде открит от кмета на Чирпан Ивайло Крачолов и командира на Втора Тунджанска бригада генерал Стоян Шопов от 16.00 часа.
БТА