Увеличава се броят на децата,които палят първата си цигара преди да навършат 10
Увеличава се броят на децата,които палят първата си цигара преди да навършат 10 / DarikNews.bg, архив

За трета поредна година, по инициатива на Министерството на здравеопазването, се проведе Националният ученически конкурс „Проектът на нашия клас - за живот без тютюн". В конкурса участваха 226 паралелки и класове от цялата страна, които подкрепиха здравословния начин на живот без зависимост от тютюневите изделия, информира д-р Донка Славова от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора.

„Изследванията показват, че в детска възраст уврежданията от тютюнопушенето са многократно по-големи в сравнение с по-късна възраст. Все още тютюнопушенето сред учениците е на тревожно високо равнище", коментира д-р Славова.

През 2008 г. процентът на запалилите първата си цигара момичета под 10-годишна възраст е 16,3% за разлика от 2002 г., когато е бил 14,2%, а склонните да пропушат момичета-непушачки през 2008 г. са 36,4% за разлика от 2002 г. - 34,3%.

Учениците ще имат възможността да приключат учебната си година 100% свободни от тютюнев дим и да бъдат наградени за усилията си за по-здравословен и независим живот.

„Всички постъпили кандидатури в конкурса са одобрени.В първа възрастова група - 1 - 4 клас са одобрени общо 15 проекта. От тях два са на ІІ ОУ „П. Р. Славейков" град Стара Загора. Участват Іа клас и ІІІб клас. Двата проекта са на тема „Искаме да бъдем здрави", съобщи д-р Славова.


Втора възрастова група- 5 - 8 клас е представена с общо 41 проекта. От тях одобрен от град Стара Загора е проектът на СОУ „Христо Смирненски" - 5 а клас на тема „Да избягаме от клопката на никотина".

Трета възрастова група е представена с общо 18 одобрени проекта, като представител от Стара Загора не е кандидатствал.