фестивал
фестивал / община Стара Загора
Девет театрални трупи ще участват в Международния франкофонски ученически театрален фестивал, чието 26-то издание се проведе от 11 до 14 април в Стара Загора. Организатори на фестивала са Френски институт-България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България /АПФБ/ и Алианс Франсез Стара Загора, с подкрепата на Община Стара Загора. За втора година Фестивалът ще бъде с променен формат, като част от международната мрежа на Фестивалите за Франкофонски ученически театър - "10 от 10".

„Новият форма дава възможност на актьорите да се срещнат на живо с авторите в работни ателиета, а това е много добра възможност за усвояване на език. Много изявени български актьори са тръгнали към голямата сцена точно от този фестивал“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Валери Дрейк от Френския институт у нас благодари на Община Стара Загора за подкрепата през всичките години, както и на Алианс Франсез за организацията . По думите и Фестивалът е ключово събитие за промотирането на френския език.

„Радваме се, че Фестивалът се присъедини към мрежата „10 от 10“, която присъства в 44 страни по света. Същността на формулата е, че авторите, чиито пиеси ще се играят са тук и се срещат с актьорите. Младите хора работят с живия текст и след това имат възможност да се видят с автора му“, обясни Ян Новак, едни от създателите на мрежата. Тази година ще се играят две пиеси от френски автори и една от белгийски – Лоран ван Ветер, който вече е в Стара Загора. „Аз съм автор и актьор, живея в Брюксел. Бил съм вече тук и много се радвам, че една от трупите избра моя пиеса. Ще съм щастлив да се срещна с тях“, сподели белгийският автор.

В конкурсната програма, която започва в събота от 9.30 часа,  тази година участват 8 български трупи и една трупа от Тунис. Сред претендентите е и трупата от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора. Ще бъдат връчени 8 награди –Златна, Сребърна и Бронзова Маска, Маска за най- добри актьор и актриса, за млада надежда, за най- добро владеене езика на Молиер и Специалната награда на община Стара Загора.

Всички пиеси ще се играят на сцената на Кукления театър в Стара Загора при свободен вход.

В извънконкурсната програма в събота вечер зрителите ще могат да видят лауреатите на Златната маска от 2018 година- трупата на 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс Дьо Ламартин“ София. За втора година ще се включат гостите от Франция от Гимназия „Луи Жуве “  Таверни, предградие на Париж.