събор
събор / netinfo
За дванадесети път, курортното селище Старозагорски минерални бани е домакин на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Близо 4000 души от различни краища на страната са участниците, които два дни ще разкриват красотата  в обредността на българския бит и култура чрез песни, танци, демонстрации.

Богата е съпътстващата програма на дванадесетото издание на събора „Богородична стъпка“. И тази година има самодейни състави от местни читалища, които посрещат гостите с традиционни ястия и напитки, нареден Селски двор, пъстра Улица на занаятите, творчески работилници и детски пленер, организирани от Центъра за подкрепа на личностното развитие и Регионалния исторически музей Стара Загора, както и демонстрации на древни обреди и умения от старинния бит на траки и прабългари на школата „Бага тур“.Туристическият информационен център е подготвил и томбола с награди.

Програмата на участниците днес продължава до 18.30 часа, след което на първа сцена, от 19.00 часа, се качва Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“ и гайдарският състав „Приятели“ с ръководител Николай Балабанов. Традиционната демонстрация на нестинарски танц е от 21.00 часа, а последният автобус от Старозагорските бани за Стара Загора тръгва в 22.00 часа от центъра на селището.Програмата утре започва в 9.00 часа и ще завърши в късния следобед.

Съборът се организира от Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, Кметство Старозагорски минерални бани, Общество за фолклор, НЧ „Христо Ботев - 1952“ Старозагорски минерални бани.
За желаещите да посетят природния феномен „Богородична стъпка“ организаторите осигуряват и безплатен превоз, тръгващ от центъра на Старозагорските бани.