проект
проект / netinfo
Обучението ще се провежда в Стара Загора
„ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД в партньорство с Община Стара Загора и Технически  университет – София, стартира съвместен проект за изравнително обучение и прием в магистърска програма „Топлоенергетика“.
 
Целта му е да даде възможност за надграждане на знания и професионална реализация в най-голямата топлоелектрическа централа в страната. Успешно преминалите изравнителното обучение ще имат възможност да участват в стипендиантска програма на „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД.
 
„От около година работим с Технически университет - София по реализирането на този проект. Това е голям шанс да се изучава специалността тук, на място, в Стара Загора. Единствено в Стара Загора ще се извършва изнесено обучение по образователно-квалификационна степен магистър "Топлоенергетика". Искаме да стимулираме желаещите да работят в енергийния сектор. Завършилите изравнително обучение ще могат да кандидатстват за стипендиантската програма на ТЕЦ „Марица изток 2” за записване в магистърската програма "Топлоенергетика". Класирането и възможността след това за работа в "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД ще бъдат обвързани с успеха от обучението, като търсим най-добрите кадри”, заяви Диян Димитров – член на СД на „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД. 
 
В проекта ще могат да се включат всички, които са придобили образователно-квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“ по следните направления:

ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ: Машинно инженерство; Електротехника, електроника и автоматика; Комуникационна и компютърна техника; Енергетика; Транспорт, корабоплаване и авиация; Материали и материалознание; Архитектура, строителство и геодезия; Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми; Металургия; Химични технологии; Биотехнологии; Хранителни технологии; Общо инженерство.
ПРИРОДНИ НАУКИ: Физически науки; Химически науки; Математика; Информатика и компютърни науки.
 
Занятията  ще се провеждат в IV ОУ „Кирил Христов“, гр. Стара Загора, по специално изготвен график и на модулен принцип – три пъти по две седмици в рамките на един семестър. Срокът за провеждане на изравнителното обучение ще е една година, а на магистърската програма – година и половина. Лекциите ще се водят от екип от водещи преподаватели в областта на топлоенергетика от Технически университет – София.
 
Основните дисциплини, които ще се изучават, са: Математическомоделиране и оптимизация; Системи и устройства за опазване наоколната среда в топлоенергийни обекти; Енергопреобразуващитехнологии и системи; Промишлена топлоенергетика; Топлотехнически изпитания на съоръжения в ТЕЦ; Експлоатацияна ТЕЦ; Системи за мониторинг и управление в електроцентралите; Икономика и мениджмънт на ТЕЦ; Системи и агрегати в газотурбинни ТЕЦ.
 
Желаещите да се включат в образователния проект трябва да представят оригинали и копия на дипломите си за средно и висше образование, попълнена молба-образец, която може да се получи в IV ОУ „Кирил Христов“ или да бъде изтеглена от интернет страницата на „Енергомашиностроителен факултет“ (dtnpe.tu-sofia.bg), и квитанция за платена такса за разглеждане на документите.

Срокът за подаване на документи в сградата на училището е от 25 до 29 септември. Документи ще се приемат и в катедра „Топлоенергетика и ядрена енергетика“, каб. 2348 в Технически университет – София, в периода 15.09. – 06.10.2017 г. Резултатите от класирането ще бъдат обявени на 10 октомври, а началото на учебната година ще започне на 16 октомври.