Съветниците отказаха да дарят имот на Старозагорска Митрополия
Съветниците отказаха да дарят имот на Старозагорска Митрополия / DarikNews.bg

Две точки от дневния ред на сесията успяха да събудят интереса на общинските съветници и да предизвикат множество коментари и дебати в зала. Иначе заседанието започна с 15 мин. почивка още преди старта си, защото в залата нямаше осигурен кворум.

Съветниците откзаха да дарят пореден имот общинска собственост на Старозагорската Митрополия, този път в село Елхово за изграждане на православен храм. Общинският съветник от Нова сила Тихомир Томов поиска да се направи проверка какво се случва с дарените досега терени на църквата, което отключи близо час дебати за и против. Предложението не беше прието, тъй като за него се изискваха 38 гласа, а то бе подкрепено от 36 съветници.

Втората църковна точка също не получи необходимото квалифицирано мнозинство- да се предостави имот-частна общинска собственост на Църквата на Бога Емануил в село Калояновец. Оказа се, че масово съветниците не знаеха подробности за дейността й, въпреки че е регистрирана по Закона за вероизповеданията. Против предложението заради неизяснените подробности се обявиха и от Постоянната комисия по култура. В хода на дебатите зам.-кметът Йордан Николов поясни, че и в момента теренът се използва от църквата срещу наем от 10 лв. без ДДС.

Съветниците решиха още 25 двойки с репродуктивни проблеми да получат по 1600 лева общинска помощ за инвитро процедури. Националният фенклуб Берое-Стара Загора и Шахматния клуб Траяна 2011 ще развиват дейност в бившия Кино-фото клуб. Теренът им се предостави за безвъзмездно ползване в продължение на 5 години.

Единодушно общинските съветници одобриха ПУП-а за терена на бившите артилерийски казарми, където ще бъде изграден модерен парк, а на по-късен етап и многофункционална спортна зала.