Съветниците от левицата с жалба до националния омбудсман
Съветниците от левицата с жалба до националния омбудсман / DarikNews.bg

Информация за издръжката на децата в детските заведения във всички възрастови групи ще поиска групата общински съветници от „БСП лява България - за Стара Загора". Според съветниците могат да се отделят около 320 - 350 хиляди лева от общинския бюджет, които да бъдат дадени на детските заведения и по този начин да се намалят таксите.

„В Габрово не се заплаща постоянна такса, а само присъствие. В Сливен таксата е 35 лева, а във Велико Търново - 25 лева", коментира председателят на групата Валентина Бонева.

Според нея не е морално да се печели от родителите и задължителната такса трябва да отпадне.

Съветниците от левицата внесоха в местния парламент предложение за промяна в действащата Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Стара Загора. Те предлагат вместо досегашните 55 лв родителите да плащат 40 лв за седмични детски градини и за целодневни - 35 лв, а не както досега - 50 лв. Точката обаче не е включена в дневния ред.
От столетницата подчертаха, че ще сезират националния омбудсман Мая Манолова за извършване на проверка какво се покрива от тези 15 лв. и каква част от издръжката на децата се пада на местната администрация.