Съдът върна делото срещу бившите шефове на „Мини Марица-изток”
Съдът върна делото срещу бившите шефове на „Мини Марица-изток” / netinfo

Окръжният съд в Стара Загора прекрати делото срещу бившите изпълнителни директори на „Мини Марица-изток" инж. Иван Марков и инж. Гочо Христов и го върна на прокуратурата заради съществени нарушения в обвинителния акт.

Адвокатите на двамата подсъдими Васил Василев и Илия Каракашев посочиха 6 фактически грешки свързани с дати и номера на договори в обвинителния акт, които според тях създават противоречия и пречат на правото на защита на Марков и Христов.

Прокурорът по делото Алексей Ангелов потвърди в съдебната зала, че грешките са налице, но настоя че става дума за технически пропуски, а не за съществени нарушения, които ограничават процесуалните права на подсъдимите. Според него при обемно дело от 174 тома като това, е нормално да бъдат допуснати грешки в обвинителен акт от 130 страници.

Това обаче не е причина делото да бъде върнато на досъдебното производство, заяви той.
Съдия Татяна Гьонева обаче прие тезата на защитата и върна делото на прокуратурата. На свой ред Окръжна прокуратура ще изпрати материалите за отстраняване на пропуските в Национална следствена служба. В срок до 20 дни следователите трябва да коригират материалите и да върнат обратно папките в Стара Загора. Ще бъде изготвен нов обвинителен акт, който отново ще бъде внесен в Старозагорския окръжен съд.

Иван Марков и Гочо Христов са обвиняеми за това, че в качеството си на ръководители на "Мини Марица-изток" са нарушавали служебните си задължения. Според прокуратурата двамата разделяли обществени поръчки за строителство на части, чиято стойност била до 100 000 лева. По този начин заобикаляли изискването на Закона за обществените поръчки за открити конкурси. Така неправомерно се давала възможност изборът да се извърши чрез събиране на три оферти, а пряката цел на обвиняемите била ремонтът или строежът да се изпълнят от предварително избрана от тях фирма. Според обвинителния акт вредите, които са причинили двамата на държавното дружество, са за близо 1 млн. лева.

По време на предварителното производство двамата не са се признали за виновни.