Съдът казва за местния парламент в Казанлък
Съдът казва за местния парламент в Казанлък / Д.Бобева-архив

В началото на следващата година Административният съд в Стара Загора трябва да се произнесе окончателно по казуса “ избор на общински съвет в Казанлък”.

Съдът бе сезиран на 2-ти ноември от пет политически партии и независимия кандидат за общински съветник - Цветанка Пискова .

На последното заседание по делото, проведено в края на миналата седмица, на което бяха разпитани нови свидетели от СИК по отношение на липсата на пликове в някои от избирателните секции, делото бе изяснено от фактическа и правна страна от административен съдия Ирена Янкова.

Никоя от двете страни по делото- жалбоподатели и ответници в лицето на ОИК и 37-те общински съветника не предявиха претенции за нови доказателства по казуса “избор на общински съвет” .

Адвокатите на жалбоподателите пледираха да бъдат уважени всички техни жалби по делото, както и поети от загубилата страна разноските по него.

Подалите жалбата в Административния съд партиите -БСП, "Новото време" , "Ред законност и справедливост" и коалиция “Социалдемократи”, както и Пискова настояват за касиране на изборите за общински съветници, заради сериозни нарушения по време на изборите, променена изборна квота, довела до промяна в броя на мандатите на общинските съветници.

Присъстващите на заседанието общински съветници, без тези от БСП настояха да не бъдат уважени жалбите на представители на БСП, “Новото време”, “Ред законност и справедливост” и Цветанка Пискова.

За уважаването им настояха представителите на БСП.

Съгласно извършената математическа експертиза, направена въз основа на повторното ръчно броене от вещи лица на бюлетините за съветници, бе доказана промяна в избирателната квота за общината и промяна в броя на мандатите за партиите в местния съвет.

Според експертизата, БСП трябва да има 7 съветника в новия общински съвет, като място в него трябва да има и за Цветанка Пискова.

Да не се уважават жалбите на партиите, сезирали Административния съд поискаха председателят на Общинския съвет Иван Кьосев, неговите колеги от ГЕРБ и останалите партии, без БСП , имащи свои представители в местиня парламент на Казанлък.

Съгласно разпоредбите на Закона за местните избори, до три месеца след подаването на жалбите в Административните съдилища, спорнитеказуси трябва да се решат, в това число и до ниво Върховен административен съд.

На втори февруари 2008-ма година изтича срока за прилючване на казуса

” избор на общински съвет в Казанлък”.