Съботното матине в операта бе посветено на Маестро Бонев
Съботното матине в операта бе посветено на Маестро Бонев / Пресцентър

Второто издание на съботното матине „Звездите на Старозагорската опера" бе посветено на Маестро Божидар Бонев /1949-2009/- диригент, главен диригент и директор на операта в Града на липите в периода 1974-2009 г. С много емоция за любимия си колега говориха водещите - Красимир Къшев и д-р Емилия Жунич, гл.ас. в Институт за изследване на изкуствата-БАН.

На 20 март 1976 г. е дебютът на Божидар Бонев като диригент в Старозагорската опера - с операта-оратория „Завръщане при началото". Репертоарът му през годините нараства до 70 оперни, оперетни, балетни заглавия с повече от 1500 представления, множество симфонични концерти с някои от най-именитите солисти-инструменталисти и певци в България.

Ема Жунич се спря подробно на няколко от върховете в творческата му кариера - операта „Норма" от В.Белини /за тази постановка Божидар Бонев получава наградата на диригентско майсторство от последния Национален преглед на оперните театри през 1989 г./, на едно от любимите заглавия на Маестро Бонев - „Севилският бръснар" от Дж.Росини, на операта „Мадам Бътерфлай" от Дж.Пучини и звездният състав от 20 май 1999 г. начело с Ана-Томова Синтова, както и следващата премиера на заглавието през 2004 г.

„Дойдох в този театър за премиерата на „Макбет". Никога няма да забравя думите на Маестро Бонев - „Не насилвай гласа си, пей със своя глас - това е пътят да оцелееш в изкуството ни" - каза развълнувала Елена Баръмова, водещ солист на Държавна опера-Стара Загора.

„Божидар беше преди всичко Човек - на сцената и в живота. С него всички певци се чувствахме спокойни. Той винаги беше зареден с положителна енергия, а усмивката му вдъхваше сигурност у нас" - сподели Александър Марулев.

Цветя за съпругата на Божидар Бонев - Алида Бонева и много топли думи имаше специално от „Ротари Клуб Стара Загора". Проф.Цанко Яблански като председател на клуба припомни, че старозагорският клуб е 4-ят поред в страната сред тези в София, Пловдив и Варна и е създаден и с дейното участие на Маестро Божидар Бонев.

„Динамичен и съвременен, той търсеше модерното във всяка една постановка - такъв беше Божидар Бонев. Нека Старозагорската опера пази спомена за своите талантливи хора, да съхрани своите традиции и върви винаги напред" - пожела проф.Цанко Яблански.

В матинето с откъси от най-обичаните от зрителите на Стара Загора опери - „Севилският бръснар", „Травиата" и „Тоска" изпълниха солистите Яница Нешева, Елена Баръмова, Иван Кабамитов, Александър Марулев, Ивайло Йовчев, Борис Тасков. Музикалният съпровод бе на Мануела Манолова и Светла Денева.