Сурвакница на първокласник зарадва Мирела Демирева - Спортист №1 на Стара Загора за 2016 година
Сурвакница на първокласник зарадва Мирела Демирева - Спортист №1 на Стара Загора за 2016 година / община Стара Загора

Съвсем очаквано и заслужено състезателката на Спортен клуб по лека атлетика Берое Мирела Демирева бе избрана за Спортист №1 на Стара Загора за 2016 г. Олимпийската ни вицешампионка в скока на височина от игрите в Рио преди ден бе определена и за "Спортист на годината" на България. „Това се случва за първи път в спортната ни история, заяви снощи, по време на стилната церемония за награждаването на десетте най-добри спортисти, в залата на Градската художествена галерия, ресорният зам.-кмет Красимира Чахова. Тя награди с плакет и чек за 1000 лв. именитата ни лекоатлетка и я дари със сурвакница, изработена от първокласника Николай Динев от ОУ „М. Станев". Развълнувана, спортист №1 на България и Стара Загора, сподели, че това е най-хубавият подарък, който е получавала наскоро.

Най-перспективен състезател за 2016г. е Жоро Желязков от СК по борба „Берое" , завоювал първо място на ДЛШ и десето място на Световно първенство за кадети.

Спортните клубове номинираха най-успешните си състезатели, от които комисия оформи финалните десятки с претендентите за приза „Най-добър спортист на 2016 година". В комисията, под председателството на ресорния зам.-кмет Красимира Чахова, влизат общински съветници, експерти от Община Стара Загора и представители на медиите.

През отиващата си 2016 г. спортната общност в Стара Загора съпреживя много звездни мигове, вълнения и емоции. Спортната година премина под знака на честването на 100-годишния юбилей от създаването на футболен клуб „Берое". Градът бе домакин на Международен турнир по лека атлетика „Самарско знаме", Световно първенство за хора с увреден слух, Маратон и полумаратон от веригата „Бягането - начин на живот", Балканиада по футбол за ветерани, Международен турнир по класическа и свободна борба - "Динко Петров", Международен турнир по карате киокушин за купа „Верея", Международни турнира по тенис от серията "Futures" и много други.

Като венец на всички усилия на общинската администрация за създаването на най-добри условия за развитие на масовия и организирания спорт дойде признанието за присъждането на приза Европейски град на спорта за 2017 г. На националния конкурс „Кмет на годината 2016" кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров получи отличието в категория „Спорт и младежки политики".

Награди получиха и параолимпийците Иванка Колева - с 6-то място в дисциплината тласкане гюле и 10-то място в мятането на диск на параолимпийските игри по лека атлетика в Рио де Жанейро и Ангелина Кръстева - носител на два златни медала от Световното първенство по канадска борба за хора с увреждания, което се проведе в Благоевград в началото на октомври. Като председател на Териториалната асоциация на сляпо-глухите и на Обединения спортен клуб „Августа", Ангелина Кръстева получи обещаната от кмета Живко Тодоров, през октомври т.г., специална маса за тренировки по канадска борба.

В категория „Ветерани" наградата за Стоян Стоянов от СК „Берое", с 5-то място на Световно първенство по борба за ветерани във Варшава, връчи зам.-кметът Иванка Сотирова.

В категория „Спортен дух и дълголетие" бяха отличени дамите от спортен клуб „Здраве и активно дълголетие", в който членуват повече от 50 жени на възраст над 70 години. Те провеждат ежедневните си занимания на открито в парк „Аязмото", под ръководството на сенсей Асен Асенов.

Секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов наградѝ „За принос за развитието на ученическия спорт учителите" Слави Тотев- от Търговската гимназия; 1-во място на финалите на Ученически игри 2016 г.(бадминтон - девойки) и Алекси Алексиев - СУ „Железник"- 5-то място на финалите на Ученически игри 2016 г. (баскетбол - момчета).

Председателят на постоянната комисия по „Спорт и младежки дейности" към Общински съвет Стара Загора Николай Диков връчи плакети от кмета на Стара Загора на спортисти и треньори, навършили кръгли годишнини през 2016 год. - Донка Гургуриева - 80г., Пенка Костин - 80г. и Петко Петков-70г.

Първата жена майстор на спорта в Стара Загора Донка Гургуриева е посветила повече от 65г. на леката атлетика и на спорта в Стара Загора, като състезател, треньор, съдия и човек. Включена е в отбора за Олимпиадата в Токио през 1964г., но поради тежко заболяване не заминава. Получава званието "Заслужил треньор" за многобройните успехи на нейни състезатели, сред които са Емилия Драгиева (скок височина) и Иванка Венкова (спринт и скок дължина). Тя дари на Регионалния исторически музей - Стара Загора своите отличия, документи и предмети, сред които е факлата, с която е носила олимпийския огън на олимпиадата в Москва през 1980г.

Пенка Костин, започнала като треньор по спортна гимнастика, създава една от най-добрите състезателки на България - Иванка Желязкова, която е обявена за състезател на 70-те години. Преминава в спортната акробатика, където създава световната шампионка Роза Пенчева през 80-те. През 90-те години Пенка Костин получава званието „Заслужил треньор".

Легендарната девятка на Берое Петко Петков е първият български футболист, който играе като професионалист в западноевропейска държава - Австрия. Има зад гърба си 260 мача и 152 попадения със зелената фанелка. Дългогодишен национален състезател, участник на Световното първенство в Мексико през 1974 г., два пъти старши треньор на футболния „Берое".

Плакет за пробив в спорта получи и Кристиян Христов, който се занимава професионално с картинг само от една година, а вече има спечелени 1-во място на държавно първенство, 1-ви и втори места на международни турнири в Румъния и Гърция, 26-то място на световните финали в Италия.

В категория „Отбор на годината" наградата отиде при отбора на Баскетболен клуб Берое, с треньор Любомир Минчев. За „Треньор на годината" отличието грабна Диян Динчев от СК по борба „Берое".