Студенти управляват с академичното ръководство на Тракийския университет
Студенти управляват с академичното ръководство на Тракийския университет / DarikNews.bg

Студенти от Тракийския университет поеха управлението на висшето училище в Стара Загора. Младите хора бяха избрани днес, а мандатът им е едногдишен. Това е още един начин да скъсим разстоянията, убеден е ректорът проф.Иван Станков, чийто помощник е петокурсничката от Ветеринарномедицинския факултет Живка Савова. Ръководство в „сянка" се избира вече пета поредна година. Този следобед младите хора ще присъстват на Академичен съвет, за да ни запознаят с предложенията си, обясни ректорът.

Най-важната задача, която стои пред академичното ръководство е осъществяването на качествен прием за новата учебна година. Ще бъдат приети 1416 студенти държавна поръчка-бакалаври и магистри, ще се обучават 27 докторанти. Кинезитерапия и рентгенов лаборант са новите специалности в университета, а на ниво магистърски програми-биотехнологии, безопасност на храните. Предвижда се да се обучават повече студенти-медици и икономисти.

Според ректора проф.Станков бъдещото развитие на учебното заведение зависи изцяло от работата му по международни и национални проекти. Тракийският университет спечели два големи инфраструктурни проекта-за енергийна ефективност и за подмяна на осветителните тела, припомни ректорът. До края на месец май ще бъдат осигурени и необходимите 200 хиляди лева, с които ще започне изграждането на външна спортна площадка. Ще се работи и по проект за отопление на сградата.

Основен външен пратньор на Тракийския университет е Германия, развива се и много добро сътрудничество с американския щат Айова, с Индия, Япония и всички европейски страни. Старозагорското висше училище е сключило и договор с университета в Битоля за обучение на кадри в областта на ветеринарната медицина. От началото на новата учебна година родни преподаватели ще провеждат занятия , а специалистите ни ще предадат своя опит на македонските си колеги.