/ iStock/Getty Images
Знаех, че няма да е перфектно, но имах надежда, че в България мерките се спазват, поне минимално.

Така започва разказа си старозагорецът Иван Петков, който се сблъскал с родната реалност, минути след като се качил в междуградски автобус. Младежът избрал да пътува до родния си град по линията София-Бургас на известна пътническа фирма.

Бях в шок, когато влязох в препълнения автобус. Почти никой от пътниците не носеше маска, нито дори шофьорът. Автобусът беше прогизнал от вода, част от уплътненията на прозорците липсваха, миришеше на мухъл, разказва Иван.

„Всичко беше под всякаква критика. На шофьора му беше абсолютно безразлично, самият той не носеше маска. Доколкото съм запознат поне в затворени помещения и в транспорта трябва да се носят маски. Не издържах и слязох от автобуса още в София. Беше безнадежден случай. Ако някой имаше маска-тя беше за авторитет“.

Иван учи и работи в Германия и споделя, че се опитва да не прави сравнение между хората в двете държави и спазването на противоепидемичните мерки.

„Вчера пътувах на 300 км от Аахен, където уча и работя и смених три влака. В тях нямах абсолютно никакъв проблем нито с дистанцията между хората, нито с носенето на предпазни средства. Тук, в България, ми е неудобно да си нося маската, защото всички ме гледат осъдително. Сякаш не те, а  аз върша нещо грешно“.

Старозагорецът се прибира в града си за Коледните празници, но споделя с горчивина „това май беше грешка. Знаех, че няма да е перфектно, но имах надежда, че мерките ще се спазват поне минимално. Безхаберието и безотговорността на хората, с които се сблъсках, е по-лошо от беззаконието. А закони има, просто почти никой не ги спазва. Дори в самолета, който беше пълен, но пътниците бяха с маски, не изпитах страх. Страх изпитах в автобуса“.

Нека хората да бъдат отговорни, призовава Иван Петков и допълва „Мислим единствено и само за себе си. По-лошото е, че вече дори и за себе си не мислим“.

"Всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.)", е записано в заповед на министъра на здравеопазването от 21 октомври.