Лекари и сестри блокираха болница в Стара Загора в знак на протест
Лекари и сестри блокираха болница в Стара Загора в знак на протест / снимка: sxc.hu
Управителите на лечебни заведения от Старозагорска област подкрепиха декларацията на колегите си от Националното сдружение на областните болници в България да не подпишат договори с Националната здравно-осигурителна каса.
 
Те приеха обща декларация, адресирана до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и Надзорния съвет на НЗОК, в която предупреждават, че ако до 19 май не бъдат променени стойностите за заплащане на болничната медицинска помощ за 2017 година.
 
В работната среща днес участваха управителите на УМБАЛ „Проф.д-р Ст. Киркович“ проф. д-р Йовчо Йовчев, на Комплексен онкологичен център – Стара Загора д-р Петьо Чилингиров, на МБАЛ – Гълъбово д-р Гошо Грозев, на МБАЛ „МК Иван Рилски“ д-р Кирил Добрев, на МБАЛ „НиаМед“ д-р Николай Христов, на Очен МЦ „Д-р Трошев“ д-р Станимир Трошев, прокуристът на МБАЛ „Тракия“ Иван Колев. Декларацията днес беше подписана от д-р Грозев, д-р Христов, д-р Трошев, Иван Колев и д-р Кирил Добрев. Тя ще бъде подписана в понеделник и от управителите на МБАЛ– Казанлък д-р Кети Маналова и на МБАЛ – Чирпан д-р Неделчо Тотев, както и от председателя на РК на БЛС д-р Георги Бакоев, които днес бяха възпрепятствани да участват в срещата, но подкрепят изцяло текста на приетата декларация. След обсъждане в УС на УМБАЛ „Проф.д-р Ст. Киркович“ готовност да подпишат декларацията в понеделник имат и проф. д-р Йовчо Йовчев и управителя на Комплексния онкологичен център д-р Петьо Чилингиров, както и от управители на други лечебни заведения от региона.

Ето и пълният текст на декларацията:
Ние, управителите на лечебни заведения в област Стара Загора, изразяваме категоричната си покрепа на позицията и исканията на Националното сдружение на областните болници в приетата декларация на общо събрание на организацията на 27 април тази година.
Политиката на нови финансови рестрикции в предложените от НЗОК общи тримесечни стойности за дейностите в болничната медицинска помощ (БМП) през 2017 година обричат лечебните заведения от регион Стара Загора на системно недофинансиране и неизбежно ще доведат до преустановяване на тяхната работа.
Още веднъж настояваме за спешни мерки за изменение на определените тримесечни стойности за БМП на РЗОК Стара Загора и тяхното увеличение пропорционално на предвиденото увеличение на средствата за БМП съгласно ЗБНЗОК за 2017 г.
Ние настояваме:
1. Лимитите за 2017 година да не бъдат по-ниски от заработените дейности през 2016 г.
2. Да бъде изплатена надлимитната дейност за 2015 и 2016 година.
Ако до 19 май не бъдат променени условията на финансиране на болничните заведения, следва да не подпишем договори с НЗОК.