Старозагорци с участие в юбилейната изложба в Пловдив
Старозагорци с участие в юбилейната изложба в Пловдив / Общинска администрация - Стара Загора

Общо 35 художници от Стара Загора участват в юбилейната изложба „100 години Дружество на южнобългарските художници", която беше открита тази седмица в Изложбената зала на ул. „Гладстон" № 32 в Пловдив. Творбите, основно в жанровете живопис и скулптура, са били избрани от специално жури, съобщи председателят на старозагорската секция на СБХ Валентин Дончевски. По думите му работата им е била значително улеснена, тъй като те вече са били журирани от национални и регионални конкурси.

В юбилейната изложба, която ще продължи до 17 юни, участват автори от 10 общини в Южна България. Тя беше открита с уникално шоу в изпълнение на 12 рояла от преподаватели и студенти от АМТИИ Пловдив, които изпълниха фрагменти от произведения на Мусоргски, Големинов, Стайнов и Владигеров.

Дружеството на южнобългарските художници, първото извънстолично сдружение в бранша, е учредено на 30 май 1912 след колективна изложба в Пловдив, подредена по инициатива на Гочо Савов. Впоследствие в него се включват Никола Кожухаров, Димитър Гюдженов, Симеон Велков, Патрики Сандев и Ив. Н. Радинов.

Целта е била да се обединят художниците от Южна България, да се популяризира изкуството им и да си помагат.