/ БГНЕС
Кампания за набиране на средства в подкрепа на Община Париж, за възстановяването на историческата катедрала Парижката Света Богородица - Нотр Дам, започва в Стара Загора. Инициативата е на кмета Живко Тодоров.

Наши реставратори може да помагат за възстановяването на Нотр Дам

В очакване на Великден горя сърцето и душата на Европа. Ярък символ на християнството в Европа, „Нотр Дам” е нейната история, памет и култура. Всеки европеец свързва катедралата и с много лични моменти, емоции и преживявания. Като кмет на съвременен европейски град, изразявам солидарността си към кмета на Париж и френския народ, обяви днес кметът Живко Тодоров.

На априлското заседание на Общинския съвет Тодоров ще внесе за гласуване решение за откриване на набирателна кампания, като средствата ще се внасят на това основание по бюджетната сметка на Община Стара Загора.

Най-ценните артефакти в Нотр Дам са били спасени (ВИДЕО)

Официален старт на кампанията
ще бъде даден в понеделник, 22 април в 12,30 ч., във фоайето на общината, в присъствието на френските студенти от съвместното архитектурно ателие, които ще представят в 13,00 ч. своите разработки на идеи и визия за урбанистично устойчиво развитие на Стара Загора. Кутии ще бъдат поставени и на други публични места.

Нотр Дам - сърцето на Париж, вече почти не съществува (СНИМКИ/ВИДЕО)

Идеята на кампанията е да покаже, че огромната загуба за всички французи, Европа и света, е загуба и за нашия народ, за старозагорци. След края на кампанията кметът на Стара Загора ще предаде средствата на френския посланик в България Ерик Льобедел.

Кампанията ще се проведе съвместно с френския културен институт „Алианс Франсез“ в Стара Загора.