Какво пишат западните издания за пожара в историческата катедрала?
Нотр Дам не е просто катедрала или отломка от една епоха, когато хората са гледали към небето, пише вестник "Фигаро". Това е нашият общ дом, където се съхранява нашата история. Това е една безценна за Франция сграда, която вчера бе опустошена от пламъците, изтъква френското издание.

Кадри, които те оставят безмълвен. Един от най-известните френски монументи бе обгърнат от пламъци, а димът от пожара се издигна високо в небето над Париж, пише вестник "Паризиен".

Нотр Дам - сърцето на Париж в пламъци (СНИМКИ)

Катедралата Нотр Дам в Париж, в която вчера избухна пожар, е катедрала на поезията и източник на литературно вдъхновение, пише вестник "Монд".

Най-ценните артефакти в Нотр Дам са били спасени (ВИДЕО)

Сградата е вдъхновила множество писатели, както френски (на първо място сред които Виктор Юго), така и чуждестранни, изразили възхищението си от катедралата в творбите си, отбелязва френският всекидневник.

Gulliver/Getty Images

Станала свидетел на революции, на възхода и падението на империи, катедралата Нотр Дам се извисява в Париж от повече от 850 години. Вчера вечерта обаче само за около 63 минути историческата катедрала, която е една от най-посещаваните от туристи сгради в света, бе обгърната от пламъци, а прочутата й дървена островърха кула изгоря и рухна, пише британският вестник "Индипендънт".

Париж загуби един от символите си! Какво спасиха пожарникарите? (ВИДЕО)

Очакваше се вчера вечерта френският президент Еманюел Макрон да направи обръщение към сънародниците си във връзка с продължилите месеци улични демонстрации във Франция. Вместо това обаче той се озова на бреговете на река Сена, наблюдавайки как гори една от най-ценните за Франция сгради, отбелязва "Индипендънт".

Нашата Нотр Дам гори! Моят Париж! Съкрушен съм, пише журналистът Бенедикт Павио за вестник "Дейли телеграф". Ужасяващо е да гледам как огромните пламъци поглъщат и унищожават катедралата Нотр Дам. Кадрите са ужасни, непоносими. Силна емоция и чувство за безсилие ме обзема да гледам как огънят опустошава внушителната и красива 850-годишна катедрала, посочва Павио.

Кулата-стрела на „Нотр Дам“ рухна

Ние страдаме заради нашата Нотр Дам. Катедралата винаги е била повече от образец на готическото великолепие на Франция, пише журналистката Кристин Окран за вестник "Гардиън".

Когато видяхме как кулата на катедрата се пречупва и пада, почувствахме, че сякаш тя се забива направо в сърцата ни. За всички нас в Париж и в цяла Франция, независимо дали сме християни или не сме християни, дали сме вярващи или невярващи, Нотр Дам винаги е била нещо повече от великолепна готическа катедрала, отбелязва авторката.

Gulliver/Getty Images

Катедралата Нотр Дам ще бъде възстановена, обеща Макрон

Катедралата Нотр Дам, символ на красотата и историята на Париж, бе обезобразена от силен пожар вчера вечерта, който доведе до рухването на кулата й, изпълни небето над Париж с дим и още повече обезкуражи един град, в който вече има голямо напрежение след седмици на изпълнени с насилие демонстрации, пише американският вестник "Ню Йорк таймс".

Пожарът в Нотр Дам е удар за Париж и всичко, което градът представлява, пише Джеймс Маколи от "Вашингтон пост".

Gulliver/Getty Images

Нотр Дам, която е сърцето на Париж в буквален и преносен смисъл, вече почти не съществува. Фасадата и камбанариите на катедралата са съхранени, но понесената загуба е безспорна, отбелязва журналистът.
БТА