трети март
трети март / Гергана Пейчева
За пети пореден път хиляди старозагорци и гости на града се включиха в паметното шествие с 300-метровия национален флаг. По традиция той бе носен от около 200 военнослужещи и граждани по трикилометровия път до мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

трети март
Гергана Пейчева


Преди това пред сградата на общината тържествено бяха издигнати знамената на РБългария, Стара Загора и на ЕС.

трети март
Гергана Пейчева


Тържествената церемония започна с химна на Стара Загора.

трети март
Гергана Пейчева

Цветя и венци на признателност бяха поднесени пред паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загора: 

трети март
Гергана Пейчева


Мавзолей-костница „19 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци и Паметник на Старозагорското въстание.

трети март


Паметното шествие „За свободата…Да развеем българското знаме“  бе предвождано от участниците в прабългарската школа за оцеляване БагаТур. 

трети март
Гергана Пейчева


На паметника „Бранителите на Стара Загора“ то бе посрещнато от топовни  салюти, представители на Национално дружество „Традиция“, Българска федерация любители на историческото оръжие " Поп Минчо Кънчев", самодейци от читалища в Старозагорско. 

трети март
Гергана Пейчева


Там бяха разположени и големи видео стени,

трети март
Гергана Пейчева


на които бе проследен пътя на националния флаг, със снимки бе припомнен празника от предходните години.

Трети март е свята дата за нас, припомни пред хилядите старозагорци кметът Живко Тодоров.

трети март
Гергана Пейчева


„Това е рождената дата на българския дух, на нашата национална идентичност, на всичко онова, което представляваме днес. Ние не знаем каква щеше да бъде България без 5-вековното робство. Но, знаем каква щеше да бъде България без жертвата и подвига на хилядите загинали за нашата свобода и отечество. България нямаше да я има ако не беше този подвиг и саможертва.

Като гледам толкова много старозагорци, хиляди на брой, които са се събрали днес да почетат паметта, да отпразнуваме заедно националния си празник, аз съм сигурен, че този дух е жив. Аз съм сигурен, че Стара Загора помни 14 500 избити старозагорци, помни пожарищата, помни руините, от които днес е създаден този град.

Щом помним и пазим паметта си, значи ние имаме бъдеще. Поклон пред паметта на героите, поклон пред вас старозагорци, за това, че успяхме да запазим паметта на своите герои“.

трети март
Гергана Пейчева


Венци пред паметника бяха поднесени от името на институции, партии, културни институти, граждани.

трети март
Гергана Пейчева


За пръв път пред старозагорци на Трети март бе показан спектакълълт „Докосни древността“ – демонстрация на Прабългарската школа „Бага- Тур“
 

трети март
Гергана Пейчева