Стара Загора очаква осем нови тролейбуса, изработени от „Шкода“
Стара Загора очаква осем нови тролейбуса, изработени от „Шкода“ / Община Стара Загора

Чешката компания "Шкода електрик" ще изработи и достави новите осем тролейбуса за Стара Загора по проект на оперативна програма "Околна среда". Те ще бъдат последен модел и ще пристигнат поетапно на ж.п. гара Стара Загора. От фирмата ще обучат водачи и сервизни специалисти, които ще обслужват тролеите, както по време на тригодишното гаранционно обслужване, така и след това, стана ясно по време на среща на кмета Живко Тодоров и ресорния зам.-кмет Йордан Николов с представители на компанията.

На 18 февруари в Стара Загора ще пристигнат специалисти от „Шкода", които ще обсъдят конкретни въпроси от технически и организационен характер с представители на общината и фирма „Тролейбусни превози", която ще експлоатира новия подвижен тролейбусен състав. На срещата ще бъде представен графика, по който тролеите ще бъдат произвеждани и ще пристигат в Стара Загора.

Кметът Живко Тодоров подписа договора на 6 ноември 2013 година, по който Стара Загора ще получи 8 тролейбуса на стойност 7 516 203,00 лева. С още 14, които общината ще придобие при реализацията на проекта за Интегриран градски транспорт, се очаква тролейбусният парк на града да бъде напълно обновен.

Четири общини си партнират в проекта „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен" на МОСВ, който има за цел доставка на тролейбуси за нуждите на градския транспорт в четирите града. По договор се предвижда това да стане по одобрен график, в рамките на годината.