Станимир Флоров: Получихме висока оценка от европейските партньори
Станимир Флоров: Получихме висока оценка от европейските партньори / DarikNews.bg, Невена Божкилова

По повод вчерашната, успешнопроведена спецакция, при която бе неутрализирана престъпна група за производство и разпространение на фалшива валута, българските спецслужби са получили висока оценка от европейските си партньори. Това разясниха в Стара Загора директорът на ГДБОП гл. комисар Станимир Флоров и директорът на Дирекция "Международно оперативно полицейско сътрудничество" Димитър Георгиев.

Директорът на ГДБОП подчерта, че успехът на вчерашната акция се дължи преди всичко на отличната координация и взаимодействие между различните служби и структурни звена в МВР и партньорите от "Европол" и "Сикрет сървис". "Нашите колеги работят по неутрализирането на тази група от началото на годината. Работили са сериозно, целенасочено и са използвали всички възможни оперативни способи. Тази операция след време може да влезе в учебниците на Академията на МВР" - заяви Флоров.

По индикатив на Евтопейската централна банка за последните две години са иззети над един милион и половина фалшиви евро банкноти от типа 100-P-15. Точно този вид са намерени и в разкритата нелегална пшечатница в с. Долно Сахране, общ. Павел баня. Въпросните банкноти са с номинал 100 евро и са широко разпростанени в страните от ЕС, в които живеят големи български общности, разясни Флоров. Тези фалшификати са с изключително добро качество и се появяват в края на 2007 - началото на 2008 година. Всички намерени банкноти в нелегалната печатница в с. Долно Сахране притежават голяма част от изискуемите защитни елементи. Фалшивите пари са продавани за около 15% - 20% от реалната стойност на банкнотата, уточни гл. комисар Флоров.