Синдикатът на служителите в затворите се жалва до Министерството на правосъдието
Синдикатът на служителите в затворите се жалва до Министерството на правосъдието / sx.hu

В Стара Загора, Враца, Бобов дол, следствените арести, които се помещават в сгради на МВР няма помещения, къде да се преобличат служителите. С новата заповед носенето на униформа от дома до службата и обратно е предпоставка за дисциплинарно нарушение, обясняват от Синдиката на служителите в затворите в България

Заповед №Л- 5863 от 31 юли, издадена от комисар Пламен Костадинов - заместник-главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията", разпорежда „да не се допуска носене на униформено облекло, след приключване на установеното работно време" от служителите на ГД"ИН" и териториалните й служби. Разпореждането се обжалва пред министъра на правосъдието от името на УС на Синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров - председател на сдружението.

В жалбата до правосъдния министър синдиката изразява мнение, че съгласно заповедта, носенето на униформа от дома на служителя до местоработата и обратно, е нарушение на заповедта, което създава редица неудобства и допълнителни затруднения на служителите, които нямат нужните условия за преобличане на работното си място. Според синдикатите това е предпоставка за налагане на неоснователни дисциплинарни наказания.