Шампионът Христо Маринов с почетния знак на Стара Загора
Шампионът Христо Маринов с почетния знак на Стара Загора / DarikNews.bg

Европейският шампион по борба от първенството в Белград Христо Маринов получи почетния знак на Стара Загора. „Христо е пример за много млади българи, че един човек с труда си може да успява. В днешно време, когато моралните ценности са нарушени, на всички нас са необходими такива хора, които се доказват със скромност и усърдие", каза кметът Живко Тодоров на специална церемония в общината.

Три хиляди лева връчиха на именития старозагорски спортист общинските съветници от ГЕРБ, а местна фирма дари 1000 лева.

Кметът, треньорите на Маринов, неговите колеги, както и общинските съветници, пожелаха на Христо Маринов здраве и медал от предстоящата Олипиада.

Носителят на световна и европейска титла в борбата сподели, че започва подготовката си още от понеделник. „Травмата ми отшумя, не ме е страх от противниците. Всички са равностойни". Това ще бъде първото явяване на спортиста на олимпийски игри.

Христо Маринов има три медала от мъжки първенства. Той стана европейски шампион по борба на първенството в Белград и донесе първия златен медал за националния отбор, като във финала в категория до 84 килограма в класическия стил победи с 2:0 (1:0, 2:0) Дамиан Яниковски. Преди две години Маринов стана носител на титлата Световен шампион по класическа борба в категория 84 кг. на първенство в Москва.

Днес Христо Маринов ще отбележи и рождения си ден за първи път от години насам. „Нека празнува с необходимата емоция, защото заслужава заради постигнатите успехи", пожела кметът Тодоров.