Сергей Бубка: Стара Загора е специален град за атлетиката
Сергей Бубка: Стара Загора е специален град за атлетиката / Dariknews.bg

"Стара Загора е специален град не само за българската, но и за европейската и световна лека атлетика". Това заяви часове след пристигането си в града една от легендите в спорта Сергей Бубка. Бившият състезател по овчарски скок ще присъства на откриването на европейското отборно първенство по лека атлетика, Втора лига.

Шампионатът ще се проведе днес и утре в Града на липите и в него ще вземат участие над 400 лекоатлети от осем страни в Европа. Българският тим е воден от най-добрата ни спринтьорка Ивет Лалова. Състезанията започват в 16,30 часа, а официалното откриване е в 17,30 часа.

"Тук са се състезавали спортисти като Стефка Костадинова, Йорданка Донкова, Атанас Търев, които са мои приятели. Тук е поставен и световния рекорд на Йорданка Донкова.

Това обаче е едва вторият ми престой в Стара Загора. Първият път бях за кратко преди няколко месеца навръщане от Бургас, където направихме първа копка на нова зала с лекоатлетическа писта. Надявам се сега да имам възможност да разгледам. Това което знам е, че има много красива природа и че е Град на липите. И в двете имах възможност да се уверя сутринта по време на тренировката с велосипед, която направих към планината.

Чувствам се обаче фантастично в България. Благодаря за поканата на Добромир Карамаринов, който е президент на българската федерация и първи вицепрезидент на европейската федерация. Това говори за стойността на българската лека атлетика", заяви Сергей Бубка.

Той коментира и идеите си за развитие на леката атлетика, ако бъде избран за президент на Международната федерация. Кандидат за поста е и друга легенда - сър Себастиан Коу.

"Трябва да върнем атлетиката обратно към младите, към училището, към социалните медии, защото това е универсален спорт №1. Атлетиката помага много за здравето на нацията. Второто най-важно нещо е стратегията и развитието. Трябва да направим индивидуален план за всяка атлетическа федерация, независимо дали е малка или голяма. Трябва да помогнем за развитието на атлетиката във всички страни. Много важно е да рестартираме отново визия 2025."

Бубка допълни, че ще трябва да се обърне сериозно внимание на спонсорите и да се чуе гледната точка на различните страни. Той допълни, че в Международната федерация ще трябва да бъде направено преструктуриране и бе категоричен, че няма да толерира употребата на допинг.

"Много важно е да запазим чистите спортисти. Ще инвестираме в обучението на спортисти, треньори и техния антураж в борбата срещу допинга. В последните години видяхме, че хората около спортистите играят важна роля. Направихме предложение към Световната антидопингова агенция да има наказания и за хората около спортистите, ако са нарушили правилата. Искам да подобрим отношението към чистия спорт."

Бубка заяви, че програмата му е разработена от екип специалисти и вече е срещнала подкрепата на някои федерации. Той обаче предпочете да не коментира дали сред тях е и българската федерация. "Вотът на 19 август е таен и те имат право да решат. Но е факт, че чувствам хората от българската федерация като много, много близки приятели".