Самостоятелност на общините искат председателите на общински съвети
Самостоятелност на общините искат председателите на общински съвети / DarikNews.bg, архив

Общинските болници и училища трябва да станат ангажимент на държавата, е мнението на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на общинските съвети у нас.

Според председателя на местния парламент Емил Христов държавата е притиснала общините си и не им дава възможност за работа в няколко определени сфери. Трябва ли да има общинските и държавните училища е един от въпросите, които той и колегите му, ще поставят на обсъждане при изготвянето на новия закон за образованието. „ В момента общините не могат сами да реализират никакви политики в областта на образованието. Отделят се средства от местните бюджети за ремонт и издръжка, но общините нямат механизми, с които да влияят върху учебните програми и учебния процес. Ще предложим на комисиите в Парламента само яслите и детските градини да останат ангажимент на общините", коментира Христов. Според него е наложителна промяна в Закона за публичните финанси, тъй като в момента общините не могат да провеждат самостоятелна политика.

Ангажимент на държавата да станат и общинските болници, ще настояват още от Националната асоциация на председателите на общинските съвети у нас.

Председателят на старозагорския Общински съвет Емил Христов бе избран за член на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България в края на март миналата година.