Стотици се събраха пред паметника на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа за отбелязването на 154-та годишнина от гибелта на войводата и неговата чета. 

Гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов, заместник-кметът на града Лилия Цонкова, областният управител на Габрово Ралица Манолова, представители на местни администрации и общински съветници, заместник-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Мирослав Костадинов и директори на културни институти.

възстановка Хаджи Димитър
БТА

Събитието започна със Заупокойна молитва, отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и казанлъшки духовници. 

възстановка Хаджи Димитър
БТА

Честванията продължиха с почетен караул от представители на 61-ва Стрямска механизирана бригада с гарнизони в Карлово и Казанлък, а всички присъстващи почетоха паметта на героите с едноминутно мълчание. Пред паметника на Хаджи Димитър бяха поднесени венци и цветя.

възстановка Хаджи Димитър
БТА

В словото си директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов припомни значимостта на легендарния поход на обединената чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от 1868 година.

възстановка Хаджи Димитър
БТА

„Тези момчета са направили нещо наистина изключително, което има ключово значение за по-нататъшната съдба на целокупния български народ“, посочи Ангелов.

възстановка Хаджи Димитър
БТА

По думите му, сраженията, които четата води, показват веднъж завинаги, че българинът е готов да извоюва свободата си с оръжие в ръка. „На 18 юли 1868 г. тук се ражда първата българска епопея в новата ни история“, отбеляза Чавдар Ангелов и напомни, че всички следващи български бойци са се вдъхновявали именно от герои като Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

възстановка Хаджи Димитър
БТА

Отбелязването на годишнината завърши със спектакъл - възстановка, на боевете на връх Бузлуджа, озаглавен „Подвигът на четата на Хаджи Димитър“. Спектакълът бе дело на националното дружество „Традиция“ и регионалния клуб „23-ти пехотен Шипченски полк - Казанлък“. Легендарната битка и гибелта на Хаджи Димитър пресъздадоха 158 участници от 29 населени места в страната. 

възстановка Хаджи Димитър
БТА

Всяка година община Казанлък отбелязва тържествено това паметно сражение с редица събития.

възстановка Хаджи Димитър
БТА

БТА