/ община Стара Загора
С представянето на изложбата „Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“ в Стара Загора ще бъде отбелязан 27 септември- Световен ден на туризма.
 
Официалното откриване на експозицията ще бъде в 17:30 часа в Музея на религиите.

Откриват гостуваща изложба в Музея на религиите 

Гражданите и гостите на Стара Загора ще имат възможност да разгледат 25 фотографии и информационни табла, които показват великолепието на късноантичните мозайки в три от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство във Филипопол – Епископската базилика, Малката базилика и Вила Ейрини.
 
Епископската базилика е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Малко от впечатляващата архитектура на трикорабната базиликата с абсида, предверие и открит двор с колонади, е оцеляло във времето, но съхранени в два пласта са около 2,000 кв. м. многоцветни мозайки, които превръщат базиликата в първокласен паметник на културното наследство.
 
Изложбата е реализирана от Фондация „Америка за България“ и до момента е представена в шест държави. Тя цели да стимулира както развитието на вътрешния туризъм, така и сътрудничеството за популяризиране на обектите в Тракийски туристически район.

27 септември е Световен ден на туризма

Организатори са Община Стара Загора, Организация за управление на Тракийски туристически район, Фондация „Америка за България“ в партньорство с Община Пловдив.
 
Експозицията ще остане до 27 октомври.
 
община Стара Загора