Летен театър Стара Загора
Летен театър Стара Загора / община Стара Загора
За 240 дни трябва да приключи дългоочаквания ремонт на Летния театър в Стара Загора.

Изпълнители на дейностите е сдружение от старозагорската фирма ЕЛМИ и пловдивската Рес Димитров ООД. Ще се извърши цялостна реконструкция-ограда, пейки, гримьорни, тоалетни, покрив с дървена конструкция и стъкло, ще бъдат запазени дървесните видове и др.

проект Летен театър
община Стара Загора


Създадена е стройна организация, за да може обектът да се изпълни в срок, обещаха изпълнителите, които увериха, че на мястото няма да има струпване на  голяма строителна механизация. На терен ще бъде изграден мобилен кулокран, като по този начин няма да се създава неудобство на старозагорци и гостите на града по време на техните разходки в парка. Ще бъде изградена модерна системата за видеонаблюдение.

проект Летен театър
община Стара Загора


Проектът включва още прочистване на всички изсъхнали дървета, които да бъдат заменени с нови декоративни дървесни форми от характерни за парка дендрологични видове, както и дообогатяване на видовия растителен състав.

проект Летен театър
община Стара Загора


Ръководител на проекта е гл. архитект на общината Виктория Грозева, която поясни, че целта на проекта е опазване на парк „М. М. Кусев“, който е с историческа стойност. Проектът за реконструкция на Летния театър е дело на старозагорски екип с водещо участие на арх. Явор Янулов и ланд.арх. Корнелия Маторова,

Стартът на ремонта бе поставен със символична първа копка, в присъствието на представители на общинска администрация. Водосвет отслужи Старозагорският митрополит Киприан.

проект Летен театър
община Стара Загора


Летният театър е разположен в югоизточната част на парк „Митрополит Методий Кусев”, който е паметник на парковото и градинското изкуство с категория „национално значение“. Самият театър не е паметник на архитектурното изкуство, но е уникално средище за духовно общуване, трайно вписан в заобикалящата среда от ценни дървесни видове.

Съществуващата база е в лошо състояние и се предвижда реконструкция, която се състои в обновяване и благоустрояване на съществуващата сграда, околното пространство и подходите към съоръжението.

проект Летен театър
община Стара Загора


Общата площ на обекта е 3 800 квадратни метра, от които 1330 квадратни метра са зелени площи. Срокът за изпълнение на реконструкцията е 240 дни, а фирмата, избрана чрез обществена поръчка е ДЗЗД „ТЕАТЪР 2020“. Стойността на проекта е  3 072 754 лева, финансиран от Фонд за устойчиви градове.​​​​​​​

Летният театър в парк „Аязмото“ е открит през 1959 година, с около 3000 места. 

Освен просторна сцена, театърът е модерен за времето си – има 4 удобни гримьорни, зали за артистите и за театрален реквизит. Една от първите прояви на сцената му е Фестивалът на музикалната и танцова самодейност. На сцената му концерти са изнасяли звезди като Лили Иванова, Емил Димитров, Щурците, Юрая Хийп и др.