Яне Янев: РЗС се превръща от крайно радикална в конструктивна опозиция
Яне Янев: РЗС се превръща от крайно радикална в конструктивна опозиция / DarikNews.bg

РЗС да се трансформира от крайно радикална в конструктивна опозиция, която няма да подкрепи подписката до Конституционния съд за касиране на президентския вот. Това решение взе Управителният съвет на партията на продължило 8 часа заседание в Гълъбово. На най-висшия форум на РЗС бе отхвърлена оставката на заместник-председателя й Атанас Семов, с която той пое отговорност за лошите резултати от изборите, на които участва като кандидат-президент на партията.

Основната причина, поради която РЗС се превръща в конструктивна опозиция е деликатната ситуация на България във финансово и икономически аспект, заяви в Стара Загора след заседанието лидерът на партията Яне Янев. Според управляващия орган е безотговорно предстоящите важни въпроси за оздравяване на държавата да се вземат само от една партия.

На среща с финансовия министър Симеон Дянков например утре Яне Янев ще предложи с цел икономии на бюджетни средства Областните управи в страната да бъдат сведени само до Областен управител и петима служители.

РЗС няма да подкрепи подписката за касиране на президентския вот, защото тя би довела до опасен сценарий, който ще дестабилизира държавата, категоричен е Янев. Според него, ако Конституционният съд се произнесе преди встъпването в длъжност на Росен Плевнелиев, най-вероятно ще се удължи мандатът на Георги Първанов, защото няма конституционен текст, който да регламентира подобна ситуация.

В случай на решение на съда след клетвата на новоизбрания президент, ще се стигне до най-лошия и безпрецедентен вариант, каза лидерът на РЗС. Липсата на отговор в Конституцията на въпроса кой ще управлява България при касиране на действащата президентска двойка, ще доведе до институционална и конституционна криза, която ще блокира държавата, прогнозира Яне Янев.

Управителният съвет на РЗС е отхвърлил оставката на Атанас Семов, с мотива, че той е представил достойно по възможно най-коректния и перфектен начин тезите на партията по време на предизборната си кампания.